Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga arga när Dagcenter flyttas

/
  • ARG OCH OROLIG. Lena Dahlblom är upprörd över att hennes utvecklingsstörda son, Andreas, dagverksamhet ska flytta. Den nya lokalen ligger en våning upp med hiss och nu är hon orolig för säkerheten. ”Man kan spara, men man ska inte spara på ren dumhet”, säger hon.
  • Trångt. Här i den relativt lilla hissen måste sex rullstolsburna ungdomar fraktas ner vid exempelvis en brand.

Flytten av Dagcenter i Ockelbo upprör anhöriga. Lena Dahlblom är en av de föräldrar som inte litar på möjligheten att utrymma rullstolsbundna från den nya lokalen vid en brand. Nu vågar hon inte låta sonen Andreas delta i verksamheten.

Annons

Behovet av fler förskoleplatser, men bristen på pengar att bygga nytt är bakgrunden till att Dagcenter nu tvingas flytta.

Dagcenter är en daglig samlingsplats för utvecklingsstörda och funktionshindrade i Ockelbo.

Den nya lokalen ligger på övervåningen av Kaplangården och upprörda föräldrar protesterar nu emot att deras barn som är rullstolsbundna ska vistas i lokaler där utrymningen måste ske med hiss.

– Hur ska de få ut ungdomarna vid en brand eller om hissen är trasig en dag när de ska hem? Det går inte att bära ner en permobil på 105 kilo. Och hur ska två personal klara av att ta ut sex ungdomar som sitter i rullstol när det börjar brinna? undrar Lena Dahlblom.

Nu tänker Lena Dahlblom hålla sonen Andreas hemma.

– Det är inte värt det, jag tänker inte riskera att det händer Andreas något. Han har rätt till daglig verksamhet, men jag tycker att det här är nästintill att utestänga honom från det.

Hon är inte ensam om att vara missnöjd, fler har lämnat klagomål. Lena Dahlblom ifråga- sätter också hur beslutet togs.

– Det står i lagen att kommunen ska samverka med berörda organisationer, men jag som är ordförande i föreningen för utvecklingsstörda barn (FUB) fick informationen först efter att beslutet var taget.

Hon anser att beslutet skulle ha tagits på politisk nivå och har därför överklagat, men socialnämndens ordförande Mats Åstrand (S) håller inte med.

– Jag har fullt förtroende för de ansvariga och det här är vad vi kan erbjuda i dag. Det är kanske inte den bästa eller mest önskvärda lösningen, men det fungerar. Jag kan bara beklaga om föräldrarna inte vill utnyttja det, säger han.

Ansvarig enhetschef, Lisbeth Wester, anser att lokalen uppfyller alla säkerhetskrav.

– Vi har gjort en brandinspektion och de kan inte förbjuda verksamhet där. 12 augusti får personalen utbildning i hur de ska gå tillväga vid brand.

Samtidigt öppnar hon upp för att det kan bli aktuellt med en förändring på sikt.

– Det här är en tillfällig lösning och det finns tankar om att bygga om äldreboendet Vibacka. Min förhoppning är att vi ska kunna flytta in där under 2010, säger Lisbeth West.

Annons