Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita och Kjell är inte förvånade

/
  • Kjell Söderström och hustrun Anita är inte förvånade över att Ockelbo kommun leder ligan när avgifterna för vatten, el, värme och sopor jämförs kommunvis.
  • Kjell Söderström och hustrun Anita är inte förvånade över att Ockelbo kommun leder ligan när avgifterna för vatten, el, värme och sopor jämförs kommunvis.

Att Ockelbo kommun är dyrast när avgifterna för vatten, el, värme och sopor jämförs kommunvis förvånar inte Ockelbobon Kjell Söderström.

– Nä, vi som bor i en glesbygdskommun är van vid att allt är lite dyrare, säger Kjell.

Annons

Kjell Söderström och frun Anita bor i en villa i centrala Ockelbo. När man installerade fjärrvärme i södra samhället för drygt tio år sedan passade de på att hoppa på fjärrvärmetåget.

– Det är överraskande att fjärrvärmen i Ockelbo är mycket dyrare än i Hofors som också är en liten kommun. Men vår anläggning är i och för sig ny och det kostar alltid lite mer att investera i nytt, funderar Kjell.

Att VA-kostnaden är hög i Ockelbo kommun är dock inget som förvånar Kjell, då bara 32 procent av kommuninvånarna är anslutna till det kommunala VA-nätet.

– Vi är färre som delar på de stora kostnaderna och då blir det förstås dyrare.

– Men i bland känns det som att man tycker att vi som bosatt oss på glesbygden får skylla oss själva, både vad det gäller sådana här taxor och kommunikationer och det är ju synd, säger Kjell.

För kommunalrådet Magnus Jonsson (S) är Ockelbos topplacering i jämförelsen inte särskilt förvånande, däremot tycker han att jämförelsen är orättvis och missvisande.

– Det ÄR dyrare att bo i mindre kommuner, säger han och fortsätter,

– Men man kan inte jämföra äpplen och päron, det blir orättvist. Jämför hellre Ockelbo med andra glesbygdskommuner, säger han om topplaceringen bland kommunerna i Arbetarbladets jämförelse.

Mer läsning

Annons