Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en ansökan om skyddsjakt på varg

/
  • BESLUT INOM KORT. Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson berättar att länsstyrelsen ska ta beslut inom kort om man ska ändra beslutet från i augusti och tillåta skyddsjakt på vargen som rört sig inne i Åmot.

Ännu en ansökan om skyddsjakt på den varg som rört sig inne i Åmot har lämnats in till Länsstyrelsen Gävleborg.
Den här gången är det Ockelbo och Oslättfors älgskötselområde som vill ha bort den närgångna vargen.

Annons

Sedan i somras har flera Åmotsbor sett varg röra sig inne i byn och i augusti ansökte en privatperson, som förlorat en katt, om att skyddsjakt på den närgångna vargen skulle tillåtas.

Länsstyrelsen sa nej

Då sa länsstyrelsen nej och föreslog i stället att området skulle avsökas efter kadaver eftersom det kan locka fram varg.

Länsstyrelsen lovade då också att fortsätta att följa händelseutvecklingen i Åmot och om det skulle inträffa fler incidenter kunde beslutet omprövas.

Två hundar dödats

Sedan dess har två hundar dödats av varg i området och byborna har rapporterat in flera vargobesrvationer. Och nu har alltså Ockelbo och Oslättfors älgskötselområde gjort ett nytt försök för att skyddsjakt på Åmotsvargen ska tillåtas.

– Vi har fått in ansökan och den ska behandlas så fort som möjligt, säger Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Vem har gjort vad?

– Men det är en väldigt delikat fråga eftersom vi inte vet vilken varg som gjort vad och ligger bakom överfallen, säger han och berättar att länsstyrelsen nu ska titta på alla incidenter i området där varg kan ha varit inblandad innan ett beslut fattas.

Mer läsning

Annons