Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljön brast vid olycka på Berendsen

I somras fastnade en anställd på Berendsens tvätteri i Ockelbo med armen i en maskin. Arbetsmiljöverkets inspektion visar att det fanns flera brister i lokalerna vid olyckan.

Annons

Det var i juli som arbetsplatsolyckan inträffade. Den anställde skulle kontrollera missljud från en bandtransportör. När mannen kröp i det trånga utrymmet under transportören, som startas automatiskt, fastnade overallen och ena armen drogs in mellan valsen och bandet. Armen fastnade men det tog flera minuter innan transportören kunde stoppas. Mannen bröt armen på två ställen och drabbades av skavskador med en längre sjukskrivning som följd.

Märkning saknades

En anledning till att det dröjde innan nödstoppet kunde aktiveras var att det saknade märkning. På samma plats satt nödstopp till torktumlare som också var omärkta.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion med anledning av olyckan upptäcktes även andra brister. Bland annat saknades rutiner för riskbedömningen vid reparationsarbeten och även rutiner vid första hjälpen och krishantering. Vid besöket framkom också att en transportör vid torklinjen inte varit säkert stoppad när underhållsarbeten utförts.

Tvätteriet har fram till 29 oktober på sig att åtgärda bristerna.

Mer läsning

Annons