Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket kritiserar Ockelbo efter inspektion

Hemtjänstpersonalen löper risk för belastningsskador och har för dåliga kunskaper om psykiska funktionshinder. Det anser Arbetsmiljöverket efter en inspektion av hemtjänsten i kommunen.
Nu kräver man att kommunen vidtar åtgärder.

Annons

Det var för två veckor sedan som Arbetsmiljöverket var på inspektion i Ockelbo. Nu påpekar verket en rad brister i verksamheten.

Bland annat var det för länge sedan hemtjänstpersonalen fick någon utbildning i förflyttningsteknik. Eftersom arbetet kräver tunga lyft innebär det att personalen löper risk för belastningsskador.

Personalen har också bristfälliga kunskaper kring psykiska funktionshinder, anser verket.

– Vi måste göra en ordentlig genomlysning och se vilka som har en adekvat utbildning. När det gäller psykiska funktionshinder har vi en särskild grupp som jobbar med det, boendestödjare. Kanske kan de handleda vår personal i hemtjänsten, vi kan säkert hitta en intressant lösning, säger socialchef Palle Danielsson.

Ingen ansvarig

Det har också visat sig att det är oklart vem personalen kan vända sig till under kvällar och nätter för viktiga beslut om arbetsinsatser. Verket kräver att det ska finnas en ansvarig person som kan nås dygnet runt, något som Danielsson ställer sig frågande till.

– Det här är en så liten kommun, här går det inte att ha arbetsledare i tjänst dygnet runt. Vi måste titta på hur de gör i andra små kommuner.

Verket kräver dessutom att man förbättrar sin trafiksäkerhetspolicy, att arbetsmiljöarbetet fördelas i verksamheten och att personalens arbetsförhållanden undersöks mer regelbundet. I början av januari måste kommunen rapportera tillbaka till Arbetsmiljöverket och redovisa sina åtgärder. Annars riskerar man böter eller förbud.

Mer läsning

Annons