Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åstrand kritiserade sin egen budget

/
  • LUGNT OCH STILLA. Den livliga debatten uteblev från gårdagens fullmäktige i Ockelbo. Den lilla snackisen var socialnämndens åtgärdsplan och tilläggsanslaget på fyra miljoner för i år och tre miljoner för nästa år.

Socialnämndens önskan om fyra extra miljoner var ännu en gång det stora debattämnet på fullmäktigemötet i går.
Men nu blev det ett ja till de fyra miljonerna och lite självkritik från nämndens ordförande.
– Jag vill kritisera mig själv, nästa budget ska vara realistiskt lagd, lovade Mats Åstrand (S).

Annons

Tolv ärenden stod på föredragningslistan och några långa föredragningar blev det inte i de allra flesta ärendena. På 50 minuter var hela mötet klubbat.

Trots att socialnämndens svårigheter att hålla sig inom budgetramarna diskuterades livligt under förra kommunfullmäktige var det ändå det ärende som (nästan) väckte en debatt

När delårsbokslutet skulle godkännas undrade vänsterpartisten Owe Hellberg hur det kommer sig att kostpriset för socialnämnden har ökat med 43 procent jämfört med förra året.

– Det är ju helt obegripligt, sade Owe Hellberg (V).

– Det kanske är en dyr meny i år, replikerade socialnämndens ordförande Mats Åstrand (S) och fortsatte:

– Jag kan inte ge några bra svar. Men det kan bero på att det serveras fler portioner per dygn, funderade Åstrand och berättade att det nu serveras både kvälls- och mellanmål.

Förra fullmäktige blev det nej till socialnämndens äskande om fyra extra miljoner till verksamheten. I går blev det ett ja och en del självkritik.

– Jag kritiserar mig själv för att vi gick med på orealistiska budgetramar, det var dumt, sade nämndens ordförande Mats Åstrand och lovade att ta Owe Hellbergs uppmaning om ett bättre budgetarbete till nästa år med sig.

Sista natten med gänget

För Mats Åstrand och en del andra fullmäktigeledamöter var det sista natten med gänget. Vid nästa möte träffas de nya ledamöterna.

– Det känns bara roligt att lämna över till någon med nya idéer, konstaterade miljöpartisten Anna Åström-Strömner efter åtta år som ersättare och nu fyra år i fullmäktige.

– Jag tycker att det behövs föryngring och förnyelse, sade Mats Åstrand som efter 30 år i politiken lämnar fullmäktige.

– Fast vi har inte bestämt hur det blir med nämnden, berättade han.

Mer läsning

Annons