Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas Copco i Ockelbo varslar 13 anställda

Atlas Copco i Ockelbo ska dra ner på personalstyrkan. 13 personer har varslats om uppsägning och måste gå hem under de kommande månaderna. – Anledningen är att vi har en vikande orderingång, säger produktionschefen Anders Gustavsson.

Annons

Under måndagen och tisdagen har personalen på Atlas Copco Secoroc fått information från ledningen om att man varslar 13 personer om uppsägning.
– Från början handlade det om 14 personer. Men nu varslas 13 och en får avtalspension, säger Per Engström, ombudsman för IF Metall.

Enligt Atlas Copcos produktionschef Anders Gustavsson är det världsekonomin och de sjunkande metallpriserna som inneburit en vikande orderingång och lett till varslen.På fabriken i Ockelbo har man nyligen anpassat sin maskinpark för att kunna ta fler ordrar och hade inför 2009 räknat med en uppgång. I stället har man nu en orderminskning med 20 procent.

Och den bilden bekräftas av Per Engström.
– De kunde visa upp att det minskat rejält i orderboken, det såg riktigt dåligt ut.

MBL-förhandlingarna om vilka som drabbas av varslen är redan avslutade och de 13 varslade kommer att gå hem mellan mars och maj, beroende på uppsägningstid. Och Per Engström konstaterar att de möts av en bister arbetsmarknad.
– I augusti hade vi 50-60 arbetslösa metallare. Nu har vi 233 och då har inte det stora varslet på Sandvik kommit än. Dessutom försvinner det folk både på Sandvik och Ovako redan i vår. Händer det inget på arbetsmarknaden har vi 130 till i mars. Sedan kommer 900 från Sandvik i juni.Engström menar att situationen är tuffare än någonsin för de IF Metall-anslutna.
– Jag var med på Sandvik redan 1983 och det här är det sämsta läget någonsin. Jag tror inte att IF Metall västra Gästrikland haft en arbetslöshet på 1 600 personer tidigare, det kan vi ha till semestern nu.

Atlas Copco Secoroc har i dag 77 anställda i Ockelbo. Man har ytterligare en fabrik, i Fagersta. Också där försvinner det tjänster, men det blir inga varsel utan man löser det genom att avsluta visstidsanställningar.

Mer läsning

Annons