Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlopp i Ockelbo är miljöbovar

Många avlopp i Ockelbo håller inte tillräckligt hög standard och är riktiga miljöbovar. Nu föreslår bygg- och miljöförvaltningen att alla enskilda avlopp som anlagts före 1987 ska bli ogiltiga.

Annons

Naturvårdsverket har gett ut nya rekommendationer för vilken standard enskilda avlopp måste nå upp till och därför föreslår bygg- och miljöförvaltningen att nämnden ska ogiltigförklara alla avlopp anlagda före 1987 eftersom de oftast saknar den nödvändiga efterföljande reningen.

Inget krav

– Men vi kommer inte att kräva att de ansluter sig till det kommunala vattennätet, säger Jessica Lingvall som är hälsoskyddsinspektör i kommunen.

I stället får de avlopp som klassas som ogiltiga uppgradera sina avlopp till dagens standard med reningssteg och infiltration. Dock ska hänsyn tas till om anläggningens reningssteg uppdaterats efter 1987.

Brunnar i olika skick

Bara 22 procent av hushållen i Ockelbo är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet och Jessica Lingvall berättar att det finns ett stort antal hushåll med brunnar i olika skick som kommunen inte har koll på.

– Vi vet att 29 avlopp inte håller den standard som Naturvårdsverket rekommenderar, men det finns ungefär 2 300 avlopp som vi inte har en aning om vad de har för rening. Antagligen är en stor andel av dessa anlagda före 1987 och måste därmed uppgraderas, säger hon.

Ansvariga för sitt eget

Hushållen med enskilda avlopp är ansvariga för sitt eget avlopp och får därmed själv stå för kostnaden för en uppgradering.

Hur stor kostnaden blir vågar Jessica Lingvall inte uttala sig om.

– Jag vet inte, det är helt beroende på vilket avlopp man har i dag och vilka förändringar som behöver göras, säger hon och fortsätter;

– Det rör sig inte om flera hundra tusen kronor, men det är nog mer än ett par tusenlappar.

Mer läsning

Annons