Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppsfilm i Ockelbo rena skräckisen

Nu har politikerna också sett filmen av avlopps- ledningen genom Ockelbo. Som att se på skräckfilm, tyckte kommunalråd Magnus Jonsson.
– Det handlar om jättemycket pengar men vi måste ta ansvar fullt ut.

Annons

I måndagens kommunstyrelsesammanträde visades den film som togs i huvudledningen genom Ockelbo efter översvämningarna i förra veckan. Politikerna fick också information om dagsläget och vad som krävs för att ordna problemen.

– Det var nästan som att titta på ”The Shining”, det fanns en stor pedagogisk vinst med att visa oss politiker filmen. Man behöver inte vara teknisk ingenjör för att förstå att det blev stopp, konstaterar Magnus Jonsson.

Något måste göras

 

Kommunstyrelsen enades snabbt om att något måste göras åt de 50 år gamla, igenvuxna och spruckna rören. Avloppen måste lagas successivt och under lång tid, konstaterar Jonsson, för att det ska gå att finansiera det.

– Det blir nog så att vi löser det som måste åtgärdas akut först och samtidigt gör en investeringsplan för att ordna det på lång sikt också. Som jag förstår det går det att lösa utan att gräva upp rören, genom att gå in i de gamla rören med en ny ledning som är några centimeter mindre i diameter.

Det handlar om ordentliga kostnader för att laga ledningarna – och än så länge vet kommunledningen inte hur stor del av ledningen som måste lagas.

– Vi är så att säga för få skattebetalare i kommunen och för få abonnenter på ledningen när det gäller vatten och avlopp. Och vi kan ju inte göra någon chockhöjning av taxan bara för att vi inte skött underhållet. Det här är något vi måste ta ansvar för fullt ut.

Det första steget är att ledningarna ska filmas igen, efter att alla trädrötter och stenar rensats bort. Därefter måste politikerna ta ställning till hur mycket som kan lagas omedelbart.

Mer läsning

Annons