Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen trivs på nya dagiset Smultronet

/
  • gillar bollarna. Emelie Ivarsson, snart tre, och Johannes Hauser, snart två, gillar att deras nya dagis Smultronet har ett bollhav att leka i. ”Man kan både simma i det och kasta bollar”, berättar de.
  • gillar pyssel. Patricia Åkerberg, tre år, trivs redan bra på nya Smultronet. Framförallt gillar hon pysselrummet. ”För det är roligt att måla”, säger hon. Även fröken Madelene Svenneke uppskattar de nya fräscha lokalerna på Marstrandsvägen.

Ockelbo har fått en ny förskola. I måndags öppnade Smultronet, som ska lösa en del av platsbristen inom barnomsorgen, i dagcentrets gamla lokaler på Marstrandsvägen.

Här går nu nio barn från stängda Skånegården och under hösten kan nio till börja.

– Nya dagis är jättefint! Vi har ett eget bollhav, upplyser treåriga Patricia Åkerberg glatt.

Annons

De senaste åren har det varit brist på platser inom barnomsorgen i Ockelbo. För att lösa problemen och korta köerna har man tagit till en rad tillfälliga lösningar. Till exempel så öppnade kommunen för två år sedan provisoriskt upp en avdelning på Skånegården som man bara ett par år innan lagt ner.

Men nu har barnen och personalen från Skånegården fått flytta till Smultronet. Och trots att de bara varit där i två dagar trivs de redan på sin nya fräscha förskola.

– Det är en enorm skillnad i både inne- och utemiljö. På förra stället hade vi ju järnvägen på ena sidan och 272:an på andra, säger Karin Persson.

Tidigare höll dagcentret till i lokalerna. Som Arbetarbladet berättat flyttar den verksamheten till övervåningen på Kaplangården. Kvar på Marstrandsvägen har man dock lämnat en stor upplåsbar pool full med bollar i ett rum.

– Väldigt populärt, intygar Karin Persson.

För att slå två flugor i en smäll ska Smultronet på helgerna fungera som ett korttidsboende för barn och ungdomar.

Öppnandet av Smultronet, som tillsammans med avdelningen Mumin nu bildar en förskoleenhet, innebär att dagiskrisen i Ockelbo är löst vad gäller hösten.

– Men till våren 2010 uppstår återigen en viss platsbrist. I dagsläget har vi 17 ansökningar om att börja under våren, även om det kan ändras både åt ena och andra hållet säger skolchefen Lotta Wennlund.

För att klara situationen måste man troligen antingen öka barnantalet på förskoleavdelningarna eller utöka med dagbarnvårdare.

Mer läsning

Annons