Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre samarbete mellan byråden och kommunen

/
  • förlängd arm. Ockelbo kommuns utvecklingschef, Karin Strömberg tycker att det är viktigt att kommunen formaliserar samarbetet med byråden. ”De är vår förlängda arm ut bland byborna, så det är oerhört viktigt” säger hon.

Nu ska samarbetet mellan Ockelbo kommun och byråden bli ännu bättre.
– Byråden är kommunens förlängda arm mot invånarna på landsbygden, så för oss är de oerhört viktiga, konstaterar kommunens utvecklingschef Karin Strömberg.

Annons

Byråden i Lingbo, Åmot och Jädraås har varit verksamma sedan 1988 i varierade grad. Tidigare i år bestämde kommunen att det var dags att formalisera samarbetet med byarna och uppdrog åt utvecklingschefen att ta fram ett samverkansförslag.

– Tidigare har samarbetet hängt lite på intresset från både min sida och byråden, säger Karin Strömberg.

Politiskt forum

Hon har nu, tillsammans med byråden, tagit fram ett förslag som innebär att tillväxtutskottet blir byrådens politiska forum. De tre byråden får 20 000 kronor i bidrag per år för att täcka möteskostnader och en samverkansgrupp med två representanter från varje by samt utvecklingschefen ska också tillsättas.

– Det är otroligt viktigt, både för kommunen och för byarna, att det finns ett gemensamt diskussionsforum för utvecklingsfrågor. Dessutom finns det många frågor som byarna kan samarbeta i, säger Strömberg och nämner vindkraftsetableringarna och kommunikationer.

Tidigare har råden samarbetat i frågor kring skolutredningarna, servicen i byarna och nedläggningarna av distriktssköterskemottagningarna.

Mer läsning

Annons