Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre stöd till Ockelbos föreningar

Nu ska föreningar kunna få investerings- och anläggningsstöd från kommunen. Det är en av förändringarna i de nya riktlinjerna för föreningsbidrag som är ute på remiss.

Annons

Ockelbo kommun delar varje år ut föreningsbidrag på drygt 1,4 miljoner kronor till ett 40-tal föreningar. I april gav politikerna i utbildnings- och kulturnämnden förvaltningen i uppdrag att ta fram ett tydligare system.

Det nya förslaget delar upp föreningsstödet i fyra olika delar – anläggning, verksamhet, investering och aktivitetsstöd.

– Den stora förändringen är att föreningar kan söka bidrag för investeringar, i olika prisklasser, säger utbildnings- och kulturchefen Lotta Wennlund.

Verksamhets- och investeringsbidraget kan sökas av alla föreningar. Anläggningsbidraget kan bara sökas av föreningar som äger egna anläggningar. Det fjärde bidraget, aktivitetsstödet, innebär att de idrottsföreningar som får bidrag från Riksidrottsförbundet garanteras 50 procent av bidraget från kommunen. I morgon, fredag, är sista dag för att lämna in remissvar till kommunen.

Folkpartiet är tveksamt till att bara idrottsföreningar kommer att kunna ta del av aktivitetsstödet.

– Vi tycker att även kulturföreningar, föreningar inom kyrkan och för äldre borde kunna ta del av stödet, säger fullmäktigeledamoten Stig Mörtman.

Mer läsning

Annons