Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnunge i träd skjuten i Åmot

Fanns det en mamma i närheten när den lilla björnungen uppe i ett träd sköts?

Det vill länsstyrelsen reda ut för att försäkra sig om att allt gått rätt till vid jakten i Åmot.

Annons

 Länsstyrelsens rekommendation att ungar ska lämnas ifred följdes inte.
– Det är upp till jägarens etik och moral att inte skjuta då, menar rovdjurshandläggaren Daniel Hansson.

Redan på fredagskvällen klättrade den lilla björnen upp i ett träd i Åmotsskogen. Björnjägare såg honom sitta där. Det gjorde han också tidigt på lördagsmorgonen och sköts då. Den lilla hanen vägde endast 13,5 kilo.

Besiktningsmannen som undersökte björnen gjorde bedömningen att björnen var lovlig att skjuta. Men för att vara på säkra sidan vill länsstyrelsen nu samla in all information för att se att allt gått rätt till. Bland annat ska skytten höras.
– När björnen är så liten reagerar man, säger rovdjurshandläggare Daniel Hansson på länsstyrelsen.

Mamma och ungar fredade
Att skjuta björnungar, oavsett om det är en årsunge eller en ett år äldre fjoling, är inget jaktbrott. Däremot måste jägaren försäkra sig om att en unge inte ingår i en familjgrupp med en hona någonstans i närheten. Både mamman och ungarna, oavsett ålder, är fredade.

I det här fallet i Åmot sågs inget vuxet djur tillsammans med ungen.
– För att slippa bryderier om en hona finns i området rekommenderar Länsstyrelsen Gävleborg att man inte skjuter ungar. Det kan vara problematiskt att se om mamman är där eftersom hon kan ha gått undan för att sedan komma tillbaka och hämta sin unge, säger Daniel Hansson.

Upp till jägarens omdöme
Som alltid när det gäller jakt är det upp till jägarens goda omdöme om ett djur ska skjutas eller inte. Daniel Hansson tycker att det är olyckligt om jägarna inte följer rekommendationerna så att de i efterhand tvingas reda ut om den här ungen verkligen var övergiven.
– Juridiskt sett kanske inget fel har begåtts. Det handlar i stället om etik och moral. Den här händelsen skapar etiska diskussioner eftersom jakt på både varg och björn väcker starka känslor, säger han och fortsätter.
– Vanligtvis vill jägarna fälla stora djur. Vi hade ju en på 250 kilo första jaktdagen. Länsstyrelsen anser att det är de vuxna djuren som ska skjutas vid jakt.

Mer läsning

Annons