Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Englund kunde ha begått jaktbrott

Om Bo Englund hade skjutit den varg som jagade hans finnstövare Olli i onsdags hade han riskerat att bli dömd för jaktbrott.

– Det var jag inte medveten om då, säger han och berättar att allt hände alltför fort för att tänka på vad lagen säger.

Annons

Ändå gjorde han allt rätt menar Svenska jägareförbundets rovdjursansvarige och Ockelbos representant i länets rovdjursgrupp, Per Mellström.

Bo Englund satt på harpass nära Mosjön nordost om Åmot när hans treåriga finnstövare Olli kom rusande med en varg i hasorna.

Per Mellström säger att det som hände Olli och Bo är mycket ovanligt och att situationen är intressant: Lagen säger att tamdjurets ägare måste försöka skrämma rovdjuret – i det här fallet vargen – men om detta inte fungerar har han rätt att skydda hunden genom att skjuta den.

Bo Englund hade rest sig upp och viftat med armarna, därför att det blev en naturlig reaktion. Vargen stannade omedelbart. Och han sköt inte vargen.

– Han gjorde alltså rätt, konstaterar Per Mellström. Han gjorde en åtgärd, han försökte.

Per Mellström framhåller att jägaren i en situation som den här måste fatta mycket snabba beslut. Och den ena situationen är inte den andra lik. Dessutom är jägaren oftast ensam ute i skogen, utan vittnen som kan bekräfta händelseförloppet.

l Om vargen var så nära hunden när hagelskottet avlossades, borde inte hunden ha träffats av något randhagel?

l Vände vargen verkligen tillbaka för att gå till förnyad attack efter att ha blivit skrämd? Och hur bevisar man det?

– Det är polisens uppgift att titta på om paragraf 28 i jaktförordningen har tillämpats på rätt sätt, säger Per Mellström.

Bo Englund säger ärligt att han var helt inställd på att skjuta vargen, i ren förvåning i en mycket snabb situation. Och för att skydda sin jakthund. Men han avstod därför att han hade Olli mellan sig och vargen.

Per Mellström tycker att lagen har förbättrats sedan rätten att försvara tamdjur 2007 började gälla även utanför inhägnade områden.

– Nu är lagen anständig.

Han är också positiv till att tamdjurets, i dessa fall hundarnas, ägare har rätt att delegera till jaktkamrater att skydda deras jakthundar. Det kan lämpligen ske när jakten planeras, i allmänhet på morgonen när jaktlaget samlas.

– Prata om det här, prata om paragraf 28, säger han som ett gott råd till jägarna. Det är viktigt att läsa på och att diskutera lagparagrafen.

Att det finns vargar i Ockelbo, det är välkänt, och det finns observationer om valpar i nordvästra delen av Ockelbo kommun. Men Per Mellström vill inte spekulera om hur många vargar det finns.

– Vi får se i vinter när det finns snö och man kan se spåren.

 

Mer läsning

Annons