Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brysselstaben på besök i verkligheten

/
  • NATURLIGT MÖTE. EU-kommissionens Jean François Brakeland i direktkontakt med svenskt fäbobruk.
  • tvist. Jean François Brakeland, EU-kommissionens chef förklarar vad han tycker är fel med svensk förvaltning av varg.

EU-kommissionen fick på fredagen se vargspår, besöka en övergiven varglya och träffa fäbodbrukare på Gåsbäckens fäbod utanför Ockelbo. Syftet var att ge Brysselstaben en större förstålelse för livet på den svenska landsbygden. Upprinnelsen är EU-tvisten om licensjakt på varg.

Annons

Jean François Brakeland, chef för den enhet som handlägger ärendet om svensk licensjakt på varg, och hans medarbetare på EU-kommissionen är på besök i Gävleborg under några dagar. Sista anhalten är en busstur i Ockelbos vildmark och ett besök hos Sune Pettersson på Gåsbäckens fäbod.

Initiativet till Sverigebesöket kommer från miljödepartementet. Här har de fått se hur ett svenskt fäbobruk går till och vilka problem som kan uppstå i närkontakten med varg och andra rovdjur. Det ska ge en större förståelse för den svenska licensjakten på varg, som enligt kommissionen kan vara en överträdelse mot EU:s miljölagstiftning.

Förstår vargproblemet bättre

Jean François Brakeland är nöjd med mötet. Han tycker det är viktigt att komma bort från kontoret i Bryssel och se verkligheten.

– Det har varit en god direktkontakt med de som är berörda. Först nu förstår jag hur het diskussionen kring varg är. Visst har jag hört från svenska regeringen att det är en polariserad fråga, men att det skulle vara så många olika intressegrupper hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger han.

Han ser att det finns en genuin vilja att måna om miljön i Sverige och han tycker det medför en bra samtalston i vargfrågan. Men när det kommer till förvaltningen av varg anser han inte att Sverige har en bra strategi och det är inget som förändrats under de här dagarna.

– Vi är överens om att genetiken hos vargen inte är bra, men vi ser olika på hur vi ska komma tillrätta med det. Det handlar framför allt om i vilken ordning vi vill göra saker. Vi i EU tycker till exempel inte att det ska vara någon licensjakt förrän nya vargar har placerats ut.

Efterlyser en långsiktig plan

Jean François Brakeland vill också att Sverige jobbar fram en långsiktig och nationell förvaltningsplan.

– Det är EU:s och Sveriges gemensamma intresse att skapa en acceptans för vargen och en lösning som alla olika intressegrupper är nöjda med. Alla kanske inte blir jätteglada direkt, men kan regeringen visa att de olika grupperna kan få sina behov tillgodosedda inom några år kanske de kan ha överseende.

Försvarar regeringens linje

Tomas Uddin, stabschef på Miljödepartementet, försvarar dock regeringens linje.

– Vi försöker förmedla att licensjakten är en viktig del i den lokala acceptansen för varg. Vi tror att det är nödvändigt för att sedan på ett konstruktivt sätt kunna tillföra nya individer till stammen.

EU-kommissionen har haft en brevväxling med regeringen i ärendet under våren. Just nu ligger bollen hos Miljödepartementet som har till i mitten på augusti på sig att svara på ett antal frågor från kommissionen. Om svaren inte är tillfredställande kan frågan hamna i domstol.

Mer läsning

Annons