Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busåkning känt problem

/
  • ALLVARLIGT SKADAD. En 14-årig pojke skadades allvarligt i lördags då flera skotrar och bilar befann sig ute på den upplogade banan ute på Bysjöns is.

Skoteråkningen på Bysjön i lördags slutade med en frontalkrock och flera frakturer för en 14-årig pojke.

För polisen och kommunen är buskörningen på skotrar under kvällar och helger ingen nyhet.

Annons

– Vi vet att buskörning på skotrar är ett problem i Ockelbo och vi är överens med kommunen om att det är ett prioriterat område att arbeta med, säger Solveig Kållberg Lempke som är chef för polisområde södra Gävleborg. Det var i lördags kväll kring niotiden som polis och räddningstjänst larmades till Bysjön i Ockelbo.

Frontalkrock

En 14-årig pojke var då allvarligt skadad efter en frontalkrock med en personbil ute på sjöisen. 14-åringen fördes till sjukhus med flera frakturer, bland annat på underben och bäckenbenet. Tillståndet ska dock inte vara livshotande.

Enligt polisen körde fordonen i cirka 20 kilometer i timmen när krocken inträffade i lördags.

Mannen som körde bilen klarade sig oskadd men chockades av händelsen.

Olyckan ska utredas

Då pojken bara är 14 år och inte har behörighet att köra skoter kommer olyckan att utredas.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet är det vanligt att både bilar och skoteråkare åker runt på den upplogade banan ute på Bysjöns is om helgerna och kvällar.

– Ja, vi vet att det förekommer en del buskörning i Ockelbo. Men vi har två poliser stationerade ute i Ockelbo och de har tillsammans med kommunen identifierat buskörningen på både moped och skoter som ett problem, säger Solveig Kållberg Lempke.

– Vi arbetar förebyggande och är ute och pratar med ungdomar för att förändra inställningen till ”buskörning”, säger hon.

Att åka på sjöis är inte olagligt i sig, så länge man håller sig till hastighetsbegränsningen på 70 kilometer i timmen. För organiserade tävlingar däremot krävs ett särskilt tillstånd.

Ingen tävling

Någon organiserad tävling var det dock inte frågan om i lördags.

– Nej, skoterklubben har inget med banan att göra, jag vet inte ens vem det är som har plogat upp banan. Men det är tragiskt när något sånt här händer, man måste inse att skotrar kan vara farliga maskiner om man inte hanterar dem rätt, konstaterar Ockelbo skoterklubbs ordförande Bo Heimer.

Mer läsning

Annons