Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkrati stoppar björnen

/
  • EFTERTRAKTAD. Allahott när han börjar vakna till liv efter att ha varit sövd och blivit märkt för forskning 2005.

Byråkrati sätter stopp för Hag Hans önskan att få stoppa upp rekordbjörnen Allahott och visa upp den på Vildmarksgalleriet.
– Jag förstår att Ockelboborna vill ha hem björnen, men vi får inte låna ut den för kommersiellt bruk, då bryter vi mot lagen, förklarar Ulf Johansson som är intendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Annons

Rekordbjörnen Allahott finns just nu hos Statens veterinärmedicinska anstalt och det ser inte ut att bli helt enkelt att få hem björnen till Ockelbo och Vildmarksgalleriet.

Bara för forskning

Ulf Johansson på Naturhistoriska riksmuseet förklarar att lagen säger att material, i det här fallet björnen Allahott, endast får lånas ut till institutioner som bedriver forskning eller utbildning.

– Vi följer Naturvårdsverkets riktlinjer och vi får alltså inte låna ut material för kommersiellt bruk, som det skulle bli frågan om på Vildmarksgalleriet, säger han och fortsätter,

– Men jag har full förståelse för att Ockelboborna är arga och upprörda och vill ha björnen där.

Naturhistoriska riksmuseet är dessutom intresserat av att bedriva forskning kring björnen och för att få de bästa förutsättningarna måste man då göra en platt fäll av björnen och förvara den inlåst.

– Och vårt uppdrag är dessutom att ta vara på material med vetenskapligt värde. Och det blir mycket större slitage om den monteras och visas upp i Vildmarksgalleriet än om vi tar hand om den, säger Ulf Johansson.

Hag Hans kan nu vända sig till Naturvårdsverket och Jordbruksverket, som är högsta beslutande organ i frågan, för att överklaga Naturhistoriska riksmuseets beslut att behålla björnen i Stockholm.

– Vi kan inte göra på annat sätt, han får vända sig till Naturvårdsverket, konstaterar Ulf Johansson.Sofia Wike

Mer läsning

Annons