Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelväg och refug ska göra skolvägen säkrare

/
  • mindre farligt. Trafikverket vill nu eliminera olycksriskerna vid den tungt trafikerade korsningen där elever vid både Gäverängeskolan och Perslundaskolan måste passera dagligen.

Nu ska Gäverängeeleverna få en säker skolväg. Trafikverket planerar att bygga cykelväg, refug och farthinder i den farliga korsningen vid Sundsbron.

Annons

– Äntligen, säger rektorn Sylvia Bergroth, som i flera år kämpat för en säker passage.

Korsningen mellan väg 272 och Gäverängevägen har länge varit en het potatis i Ockelbo.

– Vi vet att det har funnits önskemålen om en säkrare passage länge och tyvärr har tidigare åtgärder inte varit tillräckliga, säger Trafikverkets projektledare Gustaf Ohlsson och fortsätter,

Rektorn positiv

– Förhoppningsvis ska vårt förslag om ny gång- och cykelväg samt en förhöjd passage med farthinder eliminera olycksriskerna helt.

Skolans rektor Sylvia Bergroth välkomnar initiativet.

– Vi är jättepositiva till förslaget. Det går ordentligt fort längs 272:an i dag och det känns inte roligt att eleverna ska korsa vägen när det inte ens finns ett övergångsställe, säger hon.

Problemet gäller inte bara elever som ska ta sig till och från skolan, utan också under skoltid. Gäverängeeleverna måste över den tungt trafikerade vägen för hemkunskapslektioner, besök på biblioteket, kulturstationen och simlektioner.

Korsningen höjs

Även Perslundaskolans elever tvingas korsa vägen under skoltid när de ska ha idrottslektioner på Gäveränge.

I det förslag som Trafikverket nu tagit fram finns planer på att bygga en helt ny gång- och cykelbana längs Gäverängevägen. Korsningen ska också höjas upp och få hastighetsdämpande uppfartsramper och skyltar med varning för farthinder ska sättas upp. Dessutom ska Gäverängevägen smalnas av och tunga fordon hänvisas till Trädgårdsgatan.

Just nu tittar kommunen tillsammans med Trafikverket på hur projektet ska finansieras.

– Vi kommer inte hinna starta bygget i år, som vi hade tänkt. Men så fort finansieringen är klar kan vi börja bygga, säger Gustaf Ohlsson.

Mer läsning

Annons