Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att klä granen

/
  • Ockelbos julgran är här. Lamporna är snart uppe och nu väntar köpmannaförenigen på att få pynta granen med glitter, paket och smällkarameller.
  • Tony Warren ägnade hela dagen i går åt att klä granen som står på torget i Ockelbo. Tony har noga mätt ut ett perfekt avstånd mellan alla kulorna och prismorna. ”Så det tar lite tid. Jag hinner inte klart under torsdagen utan får fortsätta hela fredagen också”, sade Tony i går när mörkret kom och han fick ge upp julpyntandet och ta skyliften ner.

Nu tändas tusen juleljus.

Julgranen är på plats och konstnären Tony Warren har börjat operation julpynt.

– Jag började planera hur jag skulle klä den i januari, säger Tony och berättar att det blir både kulor, lampor och prismor i årets gran.

Annons

Tidigt i går morse kom julgranen som har stått på tillväxt i Säljarna. Den var lång, ståtlig och grann men vajade lite grann i den häftiga blåsten.
– Lite oroliga är vi nog för blåsten, konstaterar Sölve Malm som är ordförande i Föreningen Handel och Service som står för pyntningen.


Pyntet har företag sponsrat med och redan förra året tog föreningen pynthjälp av konstnären Tony Warren som i år har tagit uppdraget på största allvar.
– Jag har funderat och planerat för hur den här granen ska se ut sedan förra året, säger

Tony och berättar att han med hjälp av datorn och bilder på förra årets gran har mätt ut exakta och perfekta mått för var kulorna ska hänga.
– Med 50 centimeters mellanrum, säger han bestämt och förklarar att det både blir små vanliga julgranskulor och specialbeställda enorma kulor.

Förutom kulor i både rött och silver hänger det redan tusentals prismor i granen.
– Jag har diskat alla i diskmaskinen för att de ska gnistra riktigt ordentligt. Tänk när solen lyser på här vad det ska glittra då, säger han lyckligt.

Mer läsning

Annons