Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De njuter av att rensa ogräs

/
  • volontärer. Maria Höjer och Karin Högberg från Gävle har under våren jobbat som volontärer på Wij trädgårdar. Förutom att de hjälpt till med att rensa ogräs, dela perenner och  plantera i rabatter har de lärt sig en massa om trädgårdsarbete.
  • fallna rosenblad. Volontärerna plockade bort överblommade rosor så att rabatterna skulle se fina ut. Det blev snabbt en hel hink med fallna rosenblad.
  • gav råd. Rosexperten Lars-Åke Gustavsson fanns på plats både för att hjälpa till med artbestämning av besökarnas medhavda rosor och för att guida i rosträdgården. Han tipsade om att låta en ljuvlig honungsros klättra i ett gammalt fruktträd och uppmanade besökarna att inte glömma bort de engångsblommande rosorna, som blommar med en enorm blomsterprakt men under en begränsad tid.

Varför vill man frivilligt rensa ogräs åt någon annan?

– För att trädgårdsarbete ger ro i själen.

Det säger Maria Höjer och Karin Högberg från Gävle som sedan i våras jobbat som volontärer på Wij trädgårdar i Ockelbo.

Annons

I går avslutade de sina volontärdagar med att hjälpa till på de populära rosdagarna.

I helgen anordnas för sjunde året rosdagar på Wij Trädgårdar i Ockelbo. Över 1 400 personer besökte rosträdgården under lördagen. De både tittade och luktade på de 250 olika rosorna som nu står i sin fulla blomsterprakt. I alla möjliga färger och former växer de i rabatter och häckar och klänger på spaljéer.

Och för att rosträdgården skulle vara riktigt fin för besökarna städades alla överblommade rosor bort av volontärerna. Maria Höjer och Karin Högberg hade varsin zinkhink full av fallna rosenblad.

– Vi går här och småplockar. Och samtidigt försöker vi hjälpa folk att hitta till de rosor de söker.

Båda två har under onsdagarna i vår jobbat som volontärer på Wij trädgårdar. Men de hittade till Wij redan 2002 då de gick en studiecirkel i anläggandet av offentliga rabatter. Sedan dess har de hjälpt till lite här och var och när Wij trädgårdar i våras startade en volontärgrupp var Maria Höjer och Karin Högberg självskrivna.

– Det har varit så roligt att vara här. Vi har bara njutit, säger Maria.

Förutom att rensa ogräs har de bland annat sått nya växter och delat perenner.

– Det ger en sådan glädje att se hur det växer och förändras här. Det blir en harmoni i själva görandet, säger Karin.

– Jag kan komma stressad hit från Gävle, men så fort jag börjar påta i jorden och hör fågelkvittret får jag ro i själen, säger Maria.

Hon har till och med tagit semester från sitt vanliga arbete för att volontärjobba på Wij på onsdagarna.

– Mina kolleger tycker nog att jag är lite konstig som lägger semestern på att ligga på knä och plocka maskrosor.

Volontärerna har förstås fått lära sig en hel del om trädgårdsskötsel som de har nytta av i sina egna trädgårdar. Bland annat att det inte är hela världen om en växt inte trivs.

– Vi har båda små trädgårdar, inga märkvärdiga. Och där finns det ogräs, men det gör inget för de ska inte visas upp, säger de.

På rosdagarna fanns också ros- experten Lars-Åke Gustavsson på plats för att hjälpa till med artbestämning av besökarnas medhavda rosor. Men först stod han för en guidning i rosträdgården.

– Apotekarrosen tillhör gruppen gallicarosor som har odlats i mer än 4 000 år. På 1300-talet odlades den i Frankrike för rosenoljans skull. Den är mycket tacksam och en av de bästa rosor man kan odla i Gästrike-trakterna, sa han och visade på en överdådigt rosablommande buske.

Dessutom delade trädgårdsmästare Lars Krantz med sig av sina knep för att få rosor att toktrivas och besökarna kunde doppa fötterna i rosvatten.

Rosdagarna pågår även i dag söndag.

Mer läsning

Annons