Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De stackars soldaterna har inte fått mycket uppmärksamhet”

/
  • SOLDATTORP. En oljemålning av Munters soldattorp Skärpa i Mörtebo, som en bekant till Roland Palmqvist hittade på vinden.
  • SLÄKTEN. Roland Palmqvist har anfäder som i flera generationer bakåt varit soldater i Ovansjö kompani med placering i Ockelbo. Den här bilden togs 1891 och föreställer hans farfars far, soldaten Olof Munter, med familj.

Stora familjer, små torp – och inte alltför sällan ganska dramatiska levnadsberättelser. För släktforskare i västra Gästrikland finns mycket att hitta i Roland Palmqvists nya arkiv över soldaterna på Ovansjö kompani.

Annons

Roland Palmqvist är släktforskare med rötterna i Ockelbo. Han har lagt ner mycket tid på sin hemsida, där han lägger ut olika arkivuppgifter för andra med samma intresse. Det senaste tillskottet är namnlistor över soldaterna på Ovansjö kompani i Hälsinge regemente mellan 1774 och 1901.

– Det är 1 300 gubbar som är registrerade. Och de här uppgifterna hittar man inte så lätt någon annanstans, dels eftersom kyrkböckerna i Ockelbo förstördes i en brand för länge sedan, berättar han.

Här fanns soldater från socknarna i Ockelbo, Åmot, Järbo, Högbo, Ovansjö och Torsåker. Genom att digitalisera Riksarkivets generalmönstringsrullor har Palmqvist gjort det möjligt att söka både på namn och torpsnummer och hitta sina gamla släktingar. I rullorna finns födelsedatum, ofta också dödsdatum – något som sedan gör forskningen enklare.

Kunskap om soldatlivet

Han konstaterar att man dessutom kan hitta en hel del information om soldaternas liv: vilka som dött i strid, tillfångatagits, aldrig kommit tillbaka hem och liknande. Det finns många dramatiska berättelser i rullorna, berättelser han gärna skulle se att flera intresserade sig för.

– Kungar och adel har det skrivits mycket om, men de stackars soldaterna har inte fått mycket uppmärksamhet.

Målsättningen är att så småningom komplettera listan och få med alla soldater ända sedan kompaniet bildades i mitten av 1600-talet.

Rolands hemsida finns på adressen http://www.paroll.dinstudio.se.

Annons