Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delårsbokslutet ger positiva signaler

Ockelbo kommun ser ut att gå med 8 miljoner kronor plus i år trots att både socialnämnden och utbildningsnämnden har det kärvt.

Annons

Kommunens delårsbokslut, som ger en fingervisning om hur nämnderna mår och hur året kommer att gå, presenterades på kommunstyrelsens möte i går.

Utbildnings- och kulturnämnden har hittills gjort ett överskott på 500 000 kronor – men årsprognosen är ett minusresultat på 1,3 miljoner kronor.

– Det handlar om ett underskott inom grundskolan och att särskoleplatserna, som vi köper från Sandviken och Gävle, blivit dyrare, förklarar kommunalrådet Magnus Jonsson, S.

Utbildnings- och kulturnämnden har nu fått i uppdrag att presentera en budget i balans.

Även socialnämnden, som överskridit sin budget med 1,6 miljoner kronor måste ta fram ett åtgärdspaket. Som Arbetarbladet tidigare berättat beror socialnämndens ökade kostnader på att fler är i behov av försörjningsstöd.

Kommunstyrelsen har i halvtid gått 1,7 miljoner kronor plus, men bland annat kostsamt översiktsplansarbete, gör att det förväntas hamna på bara 400 000 kronor i överskott vid årets slut.

– Ser man till hela kommunkoncernen kommer vi ändå gå plus med 6–8 miljoner och det känns som ett relativt bra resultat på sista raden.

Mer läsning

Annons