Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir inga ensam­kommande flyktingbarn i Ockelbo

Tidigare i höstas ställde Ockelbo kommun dörren på glänt för ensamkommande flyktingbarn. Nu har man stängt den igen.

Annons

– I dagsläget säger vi nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn, säger kommunalrådet Magnus Jonsson, S.

Ockelbo kommun är den enda kommunen i Gästrikland som inte tar emot ensamkommande asylsökande minderåriga. Men för en dryg månad verkade det som att det skulle kunna ändras.

Kommunalrådet Magnus Jonsson gick då ut och berättade att kommunen förde diskussioner med privata aktörer om att driva ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Det är dock inte längre aktuellt.

– Utan att gå in på omständigheterna så har vi släppt det, säger Magnus Jonsson.

Vädjade

Migrationsverket skickade för en tid sedan en vädjan till Ockelbo kommun. Men nu är kommunens besked att det får räcka med de 30 kommunplacerade vuxna flyktingar och familjer man skrev avtal om i våras att ta emot.

– Vi tycker att vi redan är med och tar vårt ansvar. Rent procentuellt, sett till hur många som bor i Ockelbo och hur många vi hjälper, ligger vi på fjärde plats i landet, säger Magnus Jonsson.

– När vi tar emot flyktingar ska vi göra det på ett bra sätt. Majoriteten av de ensamkommande flyktingbarnen är killar i 17-årsåldern. Vi har inte ens något eget gymnasium. Det finns risk att de blir isolerade.

Dessutom vill kommunen också avvakta den nya organisationen där arbetsförmedlingen från december tar över ansvaret för integrationsfrågorna.

– Det är så mycket frågetecken och utropstecken kring det här så i dagsläget passar vi, säger Magnus Jonsson.

Mer läsning

Annons