Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fattas 7 miljoner hos Ockelbogårdar

Ockelbogårdar är i ekonomisk kris. För att bostadsbolaget ska undvika konkurs måste kommunen skjuta till 7 miljoner kronor.

Annons

– Usch, jag törs inte tänka på vad som skulle hända med bolaget utan ett ägartillskott från kommunen, säger Bertil Andersson (S) som är styrelseordförande i Ockelbogårdar.

Den stora boven i Ockelbogårdars usla ekonomi är det förra äldreboendet Vibacka. En fastighetsvärdering har visat att Vibacka bör skrivas ned med 9,7 miljoner kronor, om fastigheten är fullt uthyrd.

Förlorar på Vibacka

I dag är den långt ifrån uthyrd då kommunen flyttat äldreboendet, som tidigare huserade i Vibacka, till nybygget Bysjöstrand och Ockelbogårdar kan tvingas till ytterligare nedskrivningar.

– Förutom nedskrivningarna förlorar vi också stora hyresintäkter i Vibacka när det dröjer för kommunen att flytta in nya verksamheter, säger Bertil Andersson som är styrelseordförande i Ockelbogårdar.

Bertil Andersson är kritisk till att man inte har samarbetat bättre inom kommunen och nämner bland annat att socialförvaltningen, trots nämndsbeslut, ännu inte flyttat in på Vibacka.

Förseningen motsvarar 1 miljon kronor i uteblivna hyresintäkter för Ockelbogårdar.

Totalt tvingas Ockelbogårdar till nedskrivningar för 19,7 miljoner kronor. Samtidigt kan man skriva upp andra fastigheter, till exempel Uret där socialförvaltningen i dag sitter, med totalt 12,7 miljoner kronor.

Då saknas ändå 7 miljoner kronor, samtidigt som bolaget räknar med ett minusresultat för 2010 på dryga miljonen.

– Det ser absolut inte bra ut, kommunen måste gå in med pengar, säger Bertil Andersson och konstaterar att varken hyreshöjningar eller en försäljning av fastigheter är aktuellt.

Är Ockelbogårdar konkursmässigt?

– Nej, men jag törs inte tänka på vad som skulle hända om kommunen inte skulle bidra med pengarna.

En sista utväg

I dagsläget har Ockelbogårdar ett eget kapital på cirka 20 miljoner kronor. Av dessa är ungefär 10 miljoner kronor bundna i aktier och att norpa av aktiekapitalet skulle vara den absolut sista utvägen.

Ockelbo kommun där- emot ser ut att göra ett plusresultat på cirka 10 miljoner kronor vilket öppnar för att kommunen ska kunna rädda sitt helägda bostadsbolag.

– Vi måste ta ansvar och se kommunen och våra bolag som en koncern ihop, säger Magnus Jonsson och lovar att kommunen kommer att bidra med ett aktieägartillskott.

Mer läsning

Annons