Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det kommer att bli dyrare”

Inför politikernas beslut handlade diskussionen om byskolorna om den pedagogiska kvaliteten. Men att behålla alla skolorna kommer också att bli dyrare för kommunen i längden.
– Så småningom kommer det att bli det, konstaterar Anna Schönning.

Annons

För byborna som kämpat för sina skolor var det ett glädjebesked att de tre byskolorna ska bli kvar – men för utbildnings- och kulturförvaltningen och nämnden väntar en ny utmaning. Det fanns nämligen också ekonomiska fördelar med att lägga ner byskolorna.

– Vi skulle behöva samla ihop verksamheten för att kunna bibehålla en hög kvalitet utan att det kostar mera. Då skulle vi kunna samordna material, lärarnas kompetens och liknande, säger skolchef Lotta Wennlund.

I takt med att elevantalet minskar blir det allt dyrare att driva alla skolor. Medan skolpengen till varje skola blir mindre kommer man fortfarande i stort sett att ha samma kostnader. Nu kommer det dessutom att krävas nya investeringar, som till exempel en utbyggnad av IT-nät, i byskolorna om de ska få samma förutsättningar som skolorna i centralorten.

Utbildnings- och kulturnämnden höll förra veckan sitt första sammanträde efter politikerbeslutet men då diskuterade man inte skolfrågan alls. Det formella beslutet att inte lägga ner byskolorna kommer inte att fattas förrän vid nästa sammanträde. Först efter det kan man vända sig till kommunstyrelsen och fullmäktige för att begära mera pengar till skolorna.

– Förvaltningen måste få i uppdrag att se över hur man kan säkerställa kvaliteten. När vi har fattat ett sådant här beslut är vi skyldiga att se till att alla skolor har samma förutsättningar, säger Schönning.

Mer läsning

Annons