Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital film hotar Jans drömjobb

/
  • ”Det är en härlig känsla när allt flyter och bytena mellan de två projektorerna fungerar prickfritt”, säger Jan Söderström, som är en av de två biografmaskinisterna som arbetar ideellt på Riobiografen i Ockelbo.
  • I dag kommer filmerna på rullar i tunga trälådor.
  • Biljettkuren är tapetserad med filmaffischer från långt tillbaka. Riobiografen öppnade 1915 och firar alltså 100-årsjubileum om tre år. ”Vi jobbar utifrån att vi ska kunna fira 100 år. Vi måste tro att vi ska få ihop pengarna till en digitalisering”, säger föreståndaren Jan Söderström.
  • Runt om  i Ockelbo ligger lappar med uppmaning om att rädda biografen.

Riobiografen i Ockelbo hotas av nedläggning.

Biografen måste digitaliseras för 1,2 miljoner kronor, men de ideella föreningarna, UNF och IOGT-NTO, som driver biografen har inte pengar till satsningen.

Annons

Den klassiska 35-millimetersfilmen går snart i graven och redan gör filmbolagen färre och färre filmkopior i det gamla formatet. I stället satsar man på digital film.

Men digitaliseringen har slagit hårt mot många små analoga biografer. Riobiografen i Gotan i Ockelbo är inget undantag.

– Kan vi inte digitalisera bion så kan vi inte driva den vidare, säger Jan Söderström.

Redan 1915 började de första filmremsorna rulla på biografen i Gotan. Den startades av nykterhetsrörelsen och kallades från början Amor.

Sedan dess har UNF fortsatt driva biografen på en ideell basis i IOGT-NTO:s lokaler. I dag hjälps ett 20-tal engagerade filmentusiaster åt att hålla biografen levande.

Jan Söderström är en av två filmmaskinister som arbetar gratis på Rio. Varje fredag och söndag kväll sköter han eller kollegan de två enorma projektorerna i maskinrummet. Den här veckan bjuds biobesökarna på familjefilmen ”Alvin och gänget 3”. När ”Pistvakt” hade Sverigepremiär för sex år sedan år sedan vallfärdade biopubliken till Gotan och man fyllde enkelt salongens 250 platser.

Jan Söderström berättar att en digitalisering av utrustningen kostar omkring 1,2 miljoner kronor. Förra året omsatte Rio 250 000 kronor.

– Men det blev just ingen vinst, kostnaderna för film- och lokalhyra och alla kringgrejer gick jämnt upp med intäkterna, säger han.

– Men jag är optimist och för att orka kämpa måste vi tro att vi kommer att få ihop pengarna.

För att rädda bion har föreningen startat en namninsamling och så ser man över vilka bidrag man kan söka för att bevara bion.

– Biografen är ett av få återkommande kulturarrangemang i kommunen och det är viktigt för bygden att ha den kvar. Med digital utrustning skulle vi kunna satsa på mer än film. Vi skulle kunna visa sport, opera eller teater, säger Söderström och fortsätter:

– Vi ska gå runt med håven till kommunens företag.

Mer läsning

Annons