Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever ska lära sig läsa utomhus

/
  • klipper lappar. I går träffades lärarna i nätverket för utomhuspedagogik och tillverkade påsar med material som kan komma väl till pass på lektioner som hålls i naturen. Här klipper Lena Jönsson, Gäveränge, och Kicki Ersson, Åbyggeby, till små lappar under överinseende av Eva-Marie Åkerlundh som är samordnare för projektet.ger tips. Eva-Marie Åkerlundh i den blå jackan ger lärarna i nätverket för utomhuspedagogik handfasta tips på hur man kan undervisa i svenska och engelska ute i skogen. I går provade lärarna att beskriva en lönn på tusen olika vis. På bilden syns också (från vänster) Lena Jönsson, Gäveränge, Carina Rönnlund, Jädraås, och Kicki Ersson, Åbyggeby.

Nu ska eleverna i Ockelbo skola lära sig läsa, räkna och skriva ute i skogen. Kommunen har fått 187 500 kronor från Länsstyrelsen Gävleborg för att sprida utomhuspedagogik i alla skolor.

Annons

Redan förra året började skolorna i Ockelbo kommun arbeta med utomhuspedagogik. Då fick kommunen 275 000 kronor från Länsstyrelsen Gävleborg för att bygga skolskogar i naturen och alla lärare fick gå på inspirationslektioner ute i naturen.

– Det var väldigt uppskattat, både bland lärare, skolledning, politiker och elever, säger Eva-Marie Åkerlundh och berättar att hon tillsammans med kommunekologen Anna Hansson i mars ansökte om nya pengar för att bygga upp naturskoleverksamhet i alla kommunens F 6-skolor.

Man fick då 187 500 kronor för att anordna nätverksträffar, pedagogiska kafé, köpa in material, åka på studiebesök och ta in vikarier.

– Det känns jätteroligt att vi har fått så mycket pengar för att arbeta med det här, det måste betyda att vi gör något riktigt bra, säger Eva-Marie, som är samordnare för projektet, och berättar att Ockelbos arbete med skolskogar inspirerat flera grannkommuner.

I går träffades de sex lärarna i nätverket för att tillverka ”utomhuspedagogik-påsar”.

– Vi vill att det ska vara enkelt att ha lektionerna utomhus, nu kan man ta en påse och ta med barnen ut, säger Åbyggebyläraren Kicki Ersson.

Lärarna passade också på att prova några av övningarna själva. Första övningen gick ut på att beskriva ett föremål som lärarna fick av Eva-Marie. Kicki berättade att hasselnöten hon fick i handen var brun, rund, slät och god. Eva-Marie Åkerlundh bad henne sedan att beskriva den på engelska och vips hade Kicki övat på adjektiv i både engelska och svenska.

– Det bästa med att ha lektionerna ute är att barnen kan prata till exempel ordklasser helt utan att de märker av det. Det blir väldigt konkret vad en ordklass och i det här fallet ett adjektiv är, säger Kicki.

Mer läsning

Annons