Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vagn värdig prinsessparet

/
  • modern för sin tid. Christer Lundquist i kungavagnen. Vagnen var modern och bekväm för sin tid, på 1880-talet och den hade värme. Från ångloket leddes värme in i vagnen och det fanns fönster med gardiner och träjalusier som kunde dras för som skydd för solen.
  • får åka med. Om kronprinsessparet vill får de mer än gärna ta en tur i ”kungavagnen”.

Daniel och Victoria kommer under sitt besök i Ockelbo i maj att åka till Jädraås.

– Det skulle vara extra roligt att få visa dem kungavagnen som vi har, som kung Oscar II åkte i år 1887 när han skulle på björnjakt, säger Christer Lundquist, ledamot i Jädraås byråd.

Annons

Exakt hur programmet kommer att se ut för kronprinsessan Victoria och prins Daniel när de besöker Ockelbo mellan 19 och 21 maj är ännu inte officiellt. Men klart är att de kommer att åka till bland annat Jädraås.

”Bara roligt att de kommer”

– Vi får se hur mycket vi hinner visa dem, de kommer att ha ett fullspäckat schema och det är roligt bara att de kommer hit. Det finns mycket att se, förutom kungavagnen, har vi Jädraås herrgård, hyttan, smedjan och skogsarbetarbyn som arkitekten Ralf Erskine har ritat – alla värda ett besök, säger Christer Lundquist.

Han är ledamot i Museisällskapet Jädraås Tallås järnväg. Sedan slutet av 1960-talet har föreningen i sin ägo den tågvagn som Oscar II tillsammans med kronprins Gustaf och prinsarna Oscar och Carl färdades i från Jädraås när de skulle på björnjakt i Björnmossen.

Kungligheterna åkte med häst och släde från Ockelbo och tog sedan tåget från Jädraås. Därför har vagnen fått namnet ”kungavagnen”.

Kör en tur om de vill

– Vi kan ordna en tur i vagnen för Daniel och Victoria om de vill. Det skulle ju passa bra eftersom det är en kungavagn, säger Christer Lundquist.

Vagnen är byggd år 1883 i Norge och gick på järnvägen mellan Åg och Vintjern. Under somrarna brukar den gå på museijärnvägen i Jädraås.

– Den var modern på sin tid. Vagnen drogs av ett ånglok och värme från ångloket leddes in i kungavagnen, så det fanns värme, säger Christer Lundqvist.

Mer läsning

Annons