Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fäbobruk och en stor vargstam går inte ihop”

/

Det är viktigt att ha både licensjakt och en fungerande skyddsjakt på varg. Det är Fäbobrukarnas förenings budskap till EU-kommissionen.

Annons

Sverige har ett uttalat mål att det ska finnas 230 fäbodar i drift, varav ett visst antal ska vara mjölkproducerande.

– Vi når inte upp dit i dag och antalet levande fäbodar är sjunkande. Det är ett kulturarv sedan 100, eller kanske 1000-tals år tillbaka som riskerar att dö ut, konstaterar Pauline Palmcrantz.

Hon skyller på att det blir svårare att få ihop ekonomin, men menar att en ökad rovsjursstam också påverkar. På fredagen var hon på plats hemma hos Sune Pettersson när EU-kommissionen kom på besök. De hade ett gemensamt budskap till den utländska delegationen: En stor vargstam och fäbobruk går inte ihop.

Sune Pettersson som har både kor, kalvar och getter i Gåsbäckens fäbod utanför Ockelbo har problem med björn, än så länge har vargen hållit sig ifrån hans djur, men han är rädd att det bara är en tidsfråga.

– Jag har hört om stora problem i Dalarna, säger han.

Pauline Palmcrantz som själv driver fäbobruk hemma i Leksand bekräftar bilden.

– Det har blivit mycket mer varg senare år. Det värsta är egentligen inte själva attackerna på djuren utan hur uppskrämda djuren blir när det finns varg i området. Mina kor betar inte längre på en lika stor yta, de håller sig inom synhåll och undviker skogen, säger hon.

Mer läsning

Annons