Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare i Ockelbo bör se över sina avlopp

Många av de enskilda avloppen i Ockelbo kommun är gamla och uppfyller inte dagens krav på rening. Nu uppmanar kommunen fastighetsägare att se över och åtgärda sina avlopp.

Annons

I Ockelbo kommun är 22 procent av hushållen anslutna till det kommunala vatten- och avloppssystemet. En stor del av invånarna har egna brunnar och kommunen har inte aktuella uppgifter över vilket skick deras reningssystem är i.

Bygg- och miljöförvaltningen har under år 2011 startat projektet ”Rent Vatten” för att effektivisera inventeringen av enskilda avlopp.

Äldre än 1987 – bristfälligt

Sedan tidigare har bygg- och miljönämnden beslutat att alla enskilda avlopp som anlagts före år 1987 ska förklaras bristfälliga.

– Vi vet inte i vilket skick en stor av del av de enskilda avloppen är och vad de har för reningssystem, så vi behöver skaffa oss en bättre bild. Vi har skickat ut information till ungefär 2 000 fastighetsägare och de uppmanas att på eget initiativ se över sina avlopp. I nästa steg kommer kommunen att ta kontakt med de hushåll som inte har hört av sig och göra en inventering. En del av fastighetsägarna som har gamla avlopp kan behöva byta ut en eller fler delar, säger Anna Hansson, miljöinspektör på Ockelbo kommun.

Fastighetsägaren är ansvarig

Varje fastighetsägare med eget avlopp är själv ansvarig för att ha en godkänd anläggning som klarar dagens krav på rening.

– Det är viktigt att det finns ett väl fungerande reningssystem. Annars kan det spridas bakterier och smittoämnen till intill-liggande brunnar och vattentäkter och ur miljösynpunkt är inte bra om ämnen som fosfor och kväve kommer ut i vattendrag och sjöar för det leder till övergödning, säger Anna Hansson.

Mer läsning

Annons