Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För det mesta räcker inte bevisen"

Brist på bevis är den vanligaste anledningen till att polisutredningar läggs ned. Men varje anmälan granskas och ärendet kan tas upp igen i framtiden.

Annons

– Varje polisanmälan kontrolleras och gås igenom så att all fakta stämmer. Det är erfarna förundersökningsledare som granskar dem och det är även de som avgör om det finns möjlighet att jobba vidare med dem, säger Anders Samuelsson,
kommissarie på utredningsroteln.


Den vanligaste anledningen till att utredningar läggs ned är bristen på bevis. I Christer Perssons fall med bensinsmitning står problemet i att den bil han såg tjuvtanka inte finns i några register som polisen har tillgång till, eftersom den inte är svensk.
– Ägaren till bilen är okänd och vi vet inte vilka som kör bilen. Då kan vi heller inte ta fram foton för identifiering av personalen som såg dem, säger Anders Samuelsson.

Han menar att det är olyckligt att Christer Persson är besviken på polisen, men enligt Anders Samuelsson är det ändå viktigt att fortsätta anmäla brott, dels för att påvisa att de förkommer, men också för att utredningen tas upp igen om nya bevis kommer in.

Mer läsning

Annons