Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna demonstrerar mot nedläggningsbeslut

/
  • Manifestation. På fredagen hölls en manifestation på torget i Ockelbo mot beslutet att stänga korttidsboendet Smultrongården. Det delades ut en protestlista för deltagarna att skriva under och det bjöds på pepparkakor. Pepparkakorna var ämnade åt Socialdemokraterna i socialnämnden. ”Vi får se om de blir snälla”, sa Camilla Eriksson, en av föräldrarna.
  • Protesterar. Sexåriga Hanna Eriksson och hennes anhöriga deltog under fredagens manifestation mot nedläggningen av Smultrongården.

Socialnämnden beslutade under sitt senaste möte att stänga korttidsboendet Smultrongården. På fredagen kallade de berörda föräldrarna till en manifestation mot beslutet.
– Socialnämnden har fattat beslutet på mycket dåliga grunder, sa föräldern Per Eriksson, som talade till Ockelboborna.

Annons

På torget i Ockelbo samlades föräldrar, barn och upprörda Ockelbobor. Föräldrarna talade och sjöng, egenkomponerade sånger, riktade till politikerna. ”Tänd ett ljus för allt vi trott på. För nämnden som bestämmer så. Tänd ett ljus. För våra barn”, löd en av textraderna.

Per Eriksson är pappa till Hanna, ett av sju barn som har plats på korttidsboendet. Per berättar att föräldrarna har presenterat ett eget besparingsförslag för boendet. Genom att begränsa öppettiderna skulle boendet kunna dra ner på antalet tjänster och på så sätt spara de pengar som behövs.

Det hjälper inte, menar socialnämndens ordförande Mats Åstrand (S).

Klarar inte lagens krav

– Vi klarar inte de krav som gäller enligt lag. Vi måste kunna erbjuda plats veckans alla dagar dygnet runt, med akutplatser. Det kan vi inte erbjuda på Smultrongården.

I stället ska barnen få plats på ett avlastningsboende i Sandviken. Det kommer att ske så fort det är möjligt, enligt Mats Åstrand.

Föräldern Per Eriksson undrar hur stor sannolikheten är att en familj behöver avlastning under vardagarna.

– Om så skulle ske är kommunen skyldig att ha en plan för det. Men 99 procent av handikappfamiljerna har sitt behov under helgerna. Alltså finns ingen saklig grund för att stänga Smultrongården, menade han.

Tror ni att ni kan förändra nämndens beslut med denna manifestation?

– Vet inte. Men vi hoppas. Vi hoppas att någon ska lyssna på oss, för en gång skull.

Mer läsning

Annons