Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjudna bröstimplantat på Ockelboklinik

/
  • Eija Olssons klinik i Ockelbo utför mellan fyra och sex bröstoperationer i veckan. Mellan 2007 och mars 2010 användes de franska bröstimplantaten av märket PiP som numera är förbjudna.

Franska bröstinplantat som läcker silikon orsakar larmrapporter runt om i Europa.

Cirka 200 kvinnor har fått de nu förbjudna implantaten på skönhetskliniken i Ockelbo.

– Vi har endast haft två spruckna implantat, säger Eija Olsson, som äger kliniken.

Annons

På Estetisk kirurgi i Ockelbo görs mellan fyra och sex bröstoperationer med implantat varje vecka. Mellan 2007 och 2010 användes de nu förbjudna implantaten på kliniken.

När Arbetarbladet nådde Eija Olsson på tisdagen hänvisade hon till Läkemedelsverkets senaste utredning, från 23 december 2011. Enligt den finns inget samband mellan de kända cancerfallen och de franska PiP-implantaten (se faktaruta).

– De material vi i Sverige har, som vi svenska klinikernas har samlat, visar att vi inte har haft mer rupturer än av andra implantat som vi använder. Vi kan inte hålla med de franska studierna, säger Eija Olsson.

Hon påpekar att alla bröstimplantat, oavsett märke, går sönder förr eller senare. I vissa fall upp till 8 procent.

Vad gör man när det händer?

– Det går att ta bort och byta ut. Det flytande silikonet, som användes på 70- och 80-talen, var nästan värre. Det orsakade ännu mer skada i vävnaden. Det är inget nytt att silikon kan orsaka irritation i vävnaden, säger hon.

Tidigare var rekommendationen att byta bröstimplantat vart tionde år.

Ungefär 200 kvinnor bär de numera förbjudna bröstimplantaten efter operation på hennes klinik. Mer än 100 av dem bor i Gävleborgs län, resten kommer resande, oftast norrifrån.

Hittills finns två kända fall med spruckna implantat kopplade till Ockelbokliniken. Det ena orsakade irritation i vävnaden och det andra var symtomfritt.

Sedan Läkemedelsverket i mars 2010 förbjöd de franska implantaten har Eija Olsson haft kontakt med nästan alla patienterna.

Hör de av sig nu och är oroliga?

– En del, men eftersom vi redan tidigare har pratat med patienterna är det inte så många och några har gått på kontroller.

Är det riskfritt att göra bröstoperationer med implantat?

– Alla operationer har sina risker och de riskerna har vi alltid informerat patienterna om. Det är också därför Läkemedelsmedelsverket rekommenderar att inte byta ut de här PiP för att riskerna med en ny operation anses större än att ha de gamla kvar om man inte har några symptom.

Hon tolkar Läkemedelsverkets senaste rekommendation som att patienterna även får vända sig till sin hälsocentral och be att få en remiss till ultraljud om de har symptom.

Det kan leda till etiska diskussioner om den skattefinansierade vården ska ta ansvar för det som privata kliniken har orsakat.

– Det är inte den opererande klinikens ansvar att man använder implantat som sedan förbjuds av myndigheter, säger Eija Olsson.

Mer läsning

Annons