Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förorenat dricksvatten kan bero på gödselhög

Plötsligt innehöll dricksvattnet mängder av kolibakterier. Vid en inspektion hittade kommunen en gödselhög i närheten av vattnet.

Annons

 

– Oavsett om det är den som förorenat vattnet måste den flyttas, säger miljö- inspektör Lena Scharin.

Det var efter att vattenföreningen i augusti kontaktade Ockelbo kommun som man gjorde en inspektion. Vattenföreningen hade då lagt märke till att vattnet plötsligt blivit förorenat.

Vid inspektionen togs vattenprover som visade att vattnet var kraftigt förorenat av kolibakterier och verkade vara påverkat av avlopp, gödsel eller dylikt. Samtidigt upptäckte man en gödselhög som låg felaktigt placerad i närheten av en stor bäck.

– Det var en stor mängd gödsel som förvarades på ett sätt som man inte får förvara den på, berättar djur- och miljöskyddsinspektör Lena Scharin.

Fastighetsägaren uppmanades att genast flytta på gödselhögen. Men vid nästa inspektion i början av oktober var gödseln kvar och nu har fastighetsägaren fått ett föreläggande av kommunen om att den måste flyttas.

– Nej det kan bara tiden utvisa. Det var jättehäftiga regnskurar den här sommaren och vad som gjort att den urlakats är svårt att säga. Men tar man bort den kan man åtminstone säga att det inte ska ske i fortsättningen.

Mer läsning

Annons