Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Inför vikariepool i skolan

Folkpartiet i Ockelbo vill att det införs en vikariepool för förskolorna och skolorna i kommunen. I poolen ska behöriga pedagoger anställas som kan gå in som vikarier, i stället för att det som i dag rings in extrapersonal med kort varsel.

Annons

Det föreslår Folkpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

– Som det är nu så får de vikarier som finns hoppa in med kort varsel. De får jobba på flera olika förskolor och skolor i kommunen beroende på var behovet finns. Vi tycker att det skulle vara bättre om det anställdes behöriga pedagoger i en pool och att varje pedagog exempelvis knöts till en skola, säger Stig Mörtman (FP) ledamot i kommunfullmäktige.

Skulle spara tid

Han tror att det skulle spara tid för personalen, för då skulle de behöva ägna mindre tid åt att ringa runt efter vikarier. Det skulle också öka tryggheten för barnen, vikarierna och personalen. I förslaget skriver Folkpartiet att pedagogerna i poolen under övrig tid kan finnas där när det behövs, för att stötta en tillfälligt stökig grupp, närvara vid luncherna eller finnas på skolgården.

Rings in

I dag rings vikarier in och anställs på timvikariat i förskolan och i skolan.

– Det är svårt att få tag i vikarier och vi håller på och tittar över hur vi ska lösa situationen, säger Lotta Wennlund, skolchef i Ockelbo kommun.

Mer läsning

Annons