Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige måste godkänna överskriden budget

Dåligt lagda budgetar och halvdana konsekvensbeskrivningar i allt för sent framtagna sparplaner.

Annons

Gårdagens debatt vid fullmäktige kretsade kring delårsbokslutet, som pekar på 7,7 miljoner i plus totalt men fortsatta underskott för UKN och Socialnämnden.

– Vi har gått från ekonomistyrning till verksamhetsstyrning, konstaterade kommunalrådet Magnus Jonsson (S) under gårdagens kommunfullmäktige när kvällens knäckfråga – delårsbokslutet – kom på tal.

Totalt förväntas årets resultat landa på 7,7 miljoner kronor i plus, vilket är något bättre än förväntat. Men att pluspengarna beror på att skatteintäkterna var 400 procent högre än förväntat oroade flera partier.

– Hur hade vi hanterat nämndernas minusresultat om vi inte hade räknat fel?, undrade både centerpartiets Thorsten Åstrand och vänsterpartiets Owe Hellberg, apropå socialnämnden och utbildnings- och kulturnämndens (UKN) prognostiserade minusresultat.

Hellberg kritisk

Hellberg var dessutom starkt kritisk till att det två nämnderna, med bara tre månader kvar på året, tvingas presentera sparplaner med allvarliga konsekvenser för verksamheten.

– Det måste till en skärpning i processen. Nu är vi i kommunfullmäktige bakbundna och tvingas godkänna att socialnämnden och UKN överskrider sina budgetar i år igen, suckade Hellberg (V) som också var en av flera som efterlyste tidigare åtgärdsplaner med mer djupgående konsekvensbeskrivningar.

– Jag vill tända en spotlight i god tid för att se var i budgeten bekymren finns, konstaterade Björn Östberg (M).

Mer läsning

Annons