Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra björnar fällda i Ockelbo

/
  • Stor björn fälld. En riktig bjässe på 234 kilo fälldes i Långänge i norra Ockelbo i går. Förmodligen var den gammal då den tappat hörntänder och hade nednötta tänder i övrigt. På bilden ses Mo VVO jaktlag. Skytten Mikael Pihlström syns i mitten i främre raden. Joakim Larsson stående längst till höger och Anders Larsson i främre raden längst till höger.Foto:   Privat
  • Dubbelskott. Delad glädje är dubbel glädje brukar man säga. I söndags fällde far och son Larsson en björnhona på 135 kilo tillsammans – de sköt nämligen exakt samtidigt. Båda har tagit semester för att kunna delta i jakten.I bild syns även hunden Jäger.

Elva björnar har fällts hittills i länet i årets björnjakt. Fyra av dem i Ockelbo.

Annons

Far och son Larsson i byn Långänge har skjutit en – och i går var det nära att bli två.

– Vi var hemskt nära att få skjuta själva först, säger Anders Larsson.

Bara någon timme efter att årets björnjakt hade inletts i söndags morse fällde Anders och Joakim Larsson, far och son, länets andra björn i Långänge i Ockelbo.

Då hade de försökt komma honan på 135 kilo tillräckligt nära i över en och en halv timme.

– Man vill skjuta bra skott, för att chansa när man skjuter björn – det gör man inte, säger Anders.

Björn på nära håll

Men till sist kom björnen ut ur den täta skogen, på bara tio meters avstånd.

– Vi trodde att det var ett skott för vi sköt exakt samtidigt, min son och jag. Det var bara ett tillfälle vi fick och då måste man passa på innan den försvinner igen.

Och i går morse fick far och son som var hundförare tag på ytterligare en björn.

– Vi var hemskt nära att få skjuta själva först, men den gick över en väg och upp till en passkytt som fick skjuta den. Det var en stor björnhane på 234 kilo, en riktig bjässe, berättar Anders.

Det blev Mikael Pihlström i jaktlaget, Mo VVO, som fick avlossa skottet.

Joakim och Anders Larsson är redan nöjda med björnen som fälldes i söndags, men har ändå förhoppningar om att det blir fler innan årets jakt är över.

– I det här området har vi skjutit 13 björnar sedan 2007. Så vi har haft hemskt god jaktlycka, det är mycket björn här, säger Anders.

Förutom de två björnarna i Långänge hade ytterligare två fällts i Ockelbo, i Mörtebo samt i Lingbo. Björnen i Mörtebo var en treårig hane på 112,5 kilo och även den i Lingbo var en hane.

Dessutom har två björnar skjutits i Ovanåker, två i Bollnäs och två i Ljusdal. Ytterligare en björn har påskjutits i Bollnäs, men hade enligt länsstyrelsens uppgifter i går kväll ännu inte fällts.

Det återstår därmed 39 björnar av länets tilldelning.

Mer läsning

Annons