Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gjorde allting rätt – ändå blev det fel

Torbjörn Bolin i Alfta var den som ringde älgparken när han hittade Kalle efter vägen. Han är upprörd över polisens agerande.
Det var nämligen polisen som sa åt honom att ringa dit.

Annons

Torbjörn Bolin bor i närheten av riksväg 50 och det var han som lade märke till den ensamma älgkalven som irrade runt på vägen. Han gick dit för att mota bort den, men det gick inte.

– Den sprang upp på vägen hela tiden. Jag stod där i över en timme för att det inte skulle bli några olyckor, berättar han.

Till slut ringde han till polisens sambandscentral för att få råd.

– De frågade om jag hade jaktlicens och gevär. Jag svarade nej. Då sa de att det fanns två alternativ, antingen avliva kalven eller ringa till någon älgpark.

Jaktvårdsföreningen kom också och gjorde bedömningen att kalven inte skulle överleva natten längs vägen och att ingen ko syntes till. Då ringde Torbjörn till parken i Mo, som hämtade kalven.

– Vi tyckte att man skulle försöka rädda livet på kalven.

Han förstår inte varför sambandscentralen gav honom rådet att ringa en älgpark om kalven ändå måste avlivas i slutändan.

– Det är jättekonstigt. Och nu när de i Mo har lagt ner sådant arbete på att rädda den vill polisen ha ihjäl den. Jag blir riktigt förbannad. Josefin Nygren

Mer läsning

Annons