Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunlög och hennes hundpatrull har hjälpt till på ålderdomshem – nu går de i pension

/

Sedan 2009 har Gunlög Söderström och hennes tre hundar hjälpt till i rehabiliteringen på äldreboendet i Ockelbo.
Nu går Gunlög i pension – och tar hundarna med sig.

Annons

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde – ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

Att använda djur inom vården har blivit allt vanligare de senaste åren. I Ockelbo är dock Gunlög och hennes tre hundar unika.

– Jag tar med mig hundarna till äldreboendet och sedan kan de boende klappa och gosa med hundarna. Vi är de enda som gör det här i området, säger Gunlög.

"Hundpatrullen" består av Chihauhan Lilli, Yorkshireterriern Manne och Dvärgpudeln Dolly, alla med olika egenskaper.

– Lilli är en munter och glad typ som springer omkring och får de äldre på gott humör. Dolly är en förnäm liten dam som helst sitter i mitt knä. Och Manne är lite speciell. Han sätter sig i ett hörn, spanar ut och om han ser att någon av gamlingarna håller på att somna, springer han dit och slickar i ansiktet så de vaknar, säger hon.

Märker du av att hundarna hjälper de boende?

– Absolut, det finns studier på att det hjälper. Den häftigaste händelsen var när jag lade Lilli i knät på en dement dam som var helt okontaktbar. Sen tog jag damens hand och strök över Lilli. Efter en stund började damen själv att stryka och nynna för Lilli. När jag gick sa personalen att det var det första ljudet som de hört från damen.

Men nu har alltså Gunlög valt att pensionera sig och sina hundar. Den nu 71–årige Gunlög menar att åldern tagit ut sin rätt.

– Det känns bra att sluta nu. Vi har hjälpt till mycket men det enda som är lite trist är att vi aldrig fått komma in i skolans värld och hjälpa de som har det svårt. Men det beror på allergi så jag kan förstå det, säger hon.

Mer läsning

Annons