Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Alkbergs föreningar fick miljonbidrag – "Det är jäv"

/
  • Håkan Alkberg på Ockelbo kommun föreslår hur mycket bidrag olika föreningar ska få. Men han är även ordförande för Åbyggeby Fritidsklubb och Ockelbo Föreningsallians.
  • Håkan Alkberg på Ockelbo kommun föreslår hur mycket bidrag olika föreningar ska få. Men han är även ordförande för Åbyggeby Fritidsklubb och Ockelbo Föreningsallians.

Ockelbos fritidsintendent Håkan Alkberg föreslog och fick bidrag på 1,3 miljoner till föreningar som han är ordförande för.
– Jäv gör att medborgare tappar förtroendet för kommunen, säger professor Folke Johansson.

Annons

Arbetarbladet har gått igenom föreningsbidragen i Ockelbo för 2013, 2014 och 2015. Håkan Alkberg är fritidsintendent och har jobbat på kommunen i snart 40 år. Han kommer med förslag på bidrag till föreningarna som politikerna sedan beslutar om.

Men samtidigt har han varit ordförande för Åbyggeby Fritidsklubb i nästan 30 år. Han är även ordförande i paraplyorganisationen Ockelbo Föreningsallians med föreningar som Ockelbo IF, Ockelbo OK, Jädraås AIK, Åmots IF, Åmots Skidklubb, Åbyggeby Fritidsklubb och Ulfsta Stugkommité.

De tre senaste åren har Håkan Alkberg föreslagit bidrag på 1,36 miljoner som gått igenom till föreningar som han är engagerad i.

Men i år föreslår han även större investeringsbidrag för elljusspår i Ockelbo, Jädraås och Åmot som tas upp framöver. Så totalt har han föreslagit bidrag på över två miljoner kronor under tre år till föreningar där han är engagerad.

Stig Mörtman (FP) är kritisk.

– Det är jättedumt att sätta sig i sådana här situationer och jag har påtalat det. Politiker och tjänstemän är medvetna om det här, men låter det bero. Det skapar tvivel kring hanteringen av skattemedel.

Folke Johansson är expert på jäv och professor emeritus vid Göteborgs Universitet.

– Det är jäv och fullständigt orimligt. Det borde stå klart för kommunens beslutsfattare för länge sen. Jäv gör att medborgarna tappar förtroendet för kommunen och politiker.

Det vore mindre lyckat om handläggaren bara avstår från att fatta beslut för sina egna föreningar, då kommunens bidragspengar är begränsade. Genom att höja eller sänka andra föreningars bidrag kan handläggaren påverka bidrag till sin egen förening, enligt Folke Johansson.

– Det rimliga är att någon annan på kommunen får ta fram bidragsförslag. Men det kan vara ett problem i mindre kommuner att hitta personal utan kopplingar, säger Folke Johansson.

Förtroendet för kommunen kan rubbas, enligt Helena Sundén vid Institutet mot Mutor.

– Har en tjänsteman privata intressen ska personen kliva ur ärendet. Det är illa nog att folk tror att det inte gått rätt till. Är det en liten kommun bör åtminstone även någon annan kollega lyftas in i arbetet, säger hon.

Juristen Helena Linde vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, framhåller att frågan är vanlig och att det finns olika uppfattningar.

– I en mindre ort där folk står varandra nära måste du vara mer flexibel, annars uppstår handlingsförlamning. Så länge det finns transparens och en förening inte blir uppseendeväckande gynnad behöver förtroendet inte påverkas.

LÄS MER:

"Svårt att hitta någon som är fullständigt ren"

INSÄNDARE: "Vi har 100 procent förtroende för Håkan Alkberg"

Mer läsning

Annons