Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med upp i vindkraftverket

/

På måndagen invigdes Fallåsbergets vindkraftpark och mer än 500 besökare kom för att titta. Lingbo byråd var nöjda med att projektet nu är färdigt.

– Det är den bästa möjliga energikällan, säger Inger Kalmering, ordförande för Lingbo byråd.

Annons

Folk trängdes när företaget O2 visade upp sin nya vindkraftpark bestående av tio verk i norra delen av Ockelbo kommun. Kommunrepresentanter, byföreningar, markägare, nyfikna närboende och skolklasser kom för att få sig en närmare titt på de 100 meter höga verken.

Den tidiga vintern gjorde arbetet under hösten med att bygga de tio verken till en utmaning. Det märktes också av att den stora vindkraftparken i Jädraås höll på att byggas samtidigt bara ett par mil bort.

– Vissa maskiner som vi behövde använda var bokade av dem, säger Johan Höök, byggprojektledare på O2.

Det som gör parken unik är att ett par av vindkraftverken ägs kooperativt av privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Runt 40 stycken delägare kom därför också för att inspektera parken. Underhållaren och artisten Anders Linder, känd som Kapten Zoom, är en av delägarna. Men han passade på att underhålla barnen under eftermiddagen.

– Titta, visst är det mäktigt. Nu ska vi inviga ett vindkraftverk som kommer göra det bra på jorden, säger Kapten Zoom.

De tio verken beräknas producera elektricitet som motsvarar behovet för 16 000 hushåll per år. Det motsvarar elförbrukningen hos mer än tre kommuner av Ockelbos storlek eller nästan 40 byar i Lingbos storlek.

Lingbo byråd beräknas få omkring 2,5 miljoner kronor från vindkraftparken under de drygt 25 år som den är i drift. Det motsvarar 0,25 procent av vindkraftparkens totala intäkter. Våren 2014 kommer den första utbetalningen som hanteras via en fond.

Lingbo byråd funderar på att använda pengarna till att rusta upp campingen i Lingbo, eller sjöpromenaden. De har också diskuterat att öppna upp den nedlagda affären igen.

– Vi tycker att vindkraft är den bästa energikällan. Det spelar ingen roll om man kallar det här pengarna för muta eller gåva. Vi kan använda det till något nyttigt, säger Inger Kalmering, ordförande i Lingbo byråd.

När vindkraftverken är uttjänade 2038 monteras de ned – vilket bara ska ta två dagar.

– Sedan kan man plantera nya träd i skogen igen där verken stod, säger Jan-Olov Dahlin, projektledare på O2.

Annons