Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans-Erik vet vad Daniel tvingas gå igenom

/
  • Mia Karlsson donerad en av sina njurar till maken Hans-Erik Karlsson som har en obotlig njursjukdom.
  • Hans-Erik Karlsson genomgick en njurtransplantation förra året och det gav honom ett värdigt liv igen. Nu hoppas han att Daniel Westlings operation kommer att göra njursjukdomar mer uppmärksamhet så att fler vågar donera en av sina njurar.

Hans-Erik Karlsson var en av 419 svenskar som fick en ny njure förra året. Förutom biverkningar från medicinerna mår han i dag helt bra.
Men han fick vänta länge på en transplantation och nu hoppas han att Daniel Westlings sjukdom ska få fler att donera organ.

Annons

Det har gått över ett halvår sedan som Hans-Erik Karlssons njurtransplantation. Han behövde ganska lång tid för att rehabilitera sig, men sedan i januari har han jobbat.

– Det är som att ha varit död och sedan vakna upp igen. Jag mår nästan fånigt bra. Förut kunde jag lätt reta upp mig på saker, nu ser jag det mesta som petitesser, säger han.

Han tycker att han nästan alltid är glad och lever i dag ett vanligt liv – med vissa restriktioner. Första året efter transplantationen får han inte lämna landet. Därefter kommer han kunna resa inom Europas gränser, men Asien är till exempel för riskabelt. Det handlar om att han blivit extra känslig för infektioner.

Han måste också äta medicin resten av livet och den har vissa biverkningar, till exempel acne och mer hårväxt. En tid framöver kommer han också behöva fortsätta med kortison och den gör att man svullnar upp. Själv har han gått upp 16 kilo sedan operationen i september.

– Läkaren sa att mellan 10 och 15 kilo går de flesta upp. Det ska bli kul att se hur Daniel ser ut efter ett tag, om han blir rund om hakan. Men det är klart, han är väl lite träningsnarkoman, säger Hans-Erik Karlsson och tillägger:

– Och det är ju bra. Det är jätteviktigt att vara stark fysiskt, då klarar man sig bättre. Han kommer nog att klara sig hela livet.

Hans- Erik Karlsson hoppas nu att uppmärksamheten kring Daniel Westlings transplantation ska göra att folk öppnar ögonen för njursjukdomar. Kanske att fler ställer upp som donatorer och att det kan komma in mer pengar till forskning.

– Är det någon kändis som råkar ut för det, då blir det ryggig fart på folk. Det kanske till och med blir en njurgala på teve.

Hans-Erik Karlssons kroniska njursjukdom utvecklades från en vanlig infektion som han inte tog på tillräckligt allvar. Från det att han fick sin diagnos klarade sig hans egna njurar bara ett år, sedan dog de. Då var en ny njure hans enda hopp.

– Min bror erbjöd en av sina njurar samma dag som jag fick reda på att jag var sjuk, men han hade haft hjärtinfarkter och du måste vara kärnfrisk för att ha en chans att bli donator, säger Hans-Erik Karlsson.

Räddningen blev tillslut hans fru, Mia Karlsson. Eftersom hon har blodgrupp 0 kunde hon ge bort en njure till nästan vem som helst. När det handlade om hennes egen man var det inte ett svårt val.

Men vägen dit var lång. När Mia väl hade bestämt sig för att ge bort en av sina två njurar följde en utredning på ett år. Förutom all provtagning blev det också många samtal med en psykolog.

– Han gick från sjuk till frisk och jag från frisk till sjuk, det var lite först lite märkligt. Men nu känns det bra, jag märker ingenting av det, säger hon.

Hon har inga restriktioner alls och inte heller någon funktionsnedsättning. Den njure som hon har kvar har vuxit sig nästan dubbelt så stor och fungerar som två.

Annons