Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Här finns företagens framtid”

/
  • TUNGT. I varje fundament monteras mellan 70 och 75 ton armeringsjärn. Varje fundament väger 1 620 ton. Just nu arbetar personal med att montera armeringsjärnet i fundamentens grund och i början av mars ska de första fundamenten fyllas av betong.

Vindkraftsbranschen kan bli en guldgruva för företagare i Ockelbo och närliggande kommuner.

– Här finns företagens framtid, säger Rolf Landström, som är projektledare för Ockelbo kommuns vindkraftsprojekt.

Annons

I höstas startade Ockelbo kommun Projekt Vindkraft med hjälp av medel från länsstyrelsen. Förre näringslivschefen Rolf Landström har anställts som konsult och han arbetar nu drygt 20 procent med att hjälpa lokala företag att få in en fot i vindkraftsbranschen.

– Det gäller för företagen att vara offensiva och skaffa sig branschkunskap redan nu, säger Landström och påminner om de övriga parkerna med omkring 200 verk som planeras i kommunen.

Det danska företaget Vestas, som monterar själva verken, har uppskattat att man kommer att behöva tjänster till ett värde av 25 miljoner kronor, när företaget anländer för att montera verken i juni. Det handlar bland annat om hyra av maskiner, kontor, transporter, verktyg, boende, städning och så vidare.

Företaget förhandlar också med Jädraås AIK om att anlägga ett Camp Vestas för ett 50-tal personer vid JAIK-vallen.

Maribell Lindström, som bor i Järbo, har sedan årsskiftet arbetat som projektadministratör för Arise Windpower.

– Det känns fantastiskt roligt att jobba i det här projektet. Den här parken är enormt stor och jag tror att vindkraftsbranschen är en verklig framtidsbransch, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons