Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du odla din egen mat

/
  • Intresset gror. Det finns ett växande intresse för odling och att odla sin egen mat, tror Tove Lindström. Hon hoppas att kolonilotterna kan fungera som en bra mötesplats för Ockelbobor, studenter och nyanlända svenskar.
  • Lotter här! På Wij Trädgårdars mark mellan campingen och Ockelbo hembygdsförenings lada kommer kolonilotterna att anläggas. Tove Lindström tror att det kan bli mellan 25 och 40 kolonilotter.

I Ockelbo har det startats en kolonilottsförening. Under våren ska kolonilotter anläggas på ett gärde på Wij Trädgårdars mark.

– Vi hoppas kunna komma i gång och odla i maj, säger Tove Lindström, ordförande i föreningen.

Annons

Ockelbo kolonilottsförening bildades i februari. Tove Lindström är en av initiativtagarna. Att anlägga kolonilotter har varit på gång i flera år i Ockelbo berättar hon.

För att kunna komma i gång har föreningen sökt pengar genom Leader, där EU ger pengar till landsbygdsutveckling. Projektet kallas ”Ockelbo kolonilotter” och har fått 25 000 kronor ifrån Leader. Wij Trädgårdar låter föreningen använda en del av deras mark och lotterna kommer att anläggas på området mellan Ockelbo hembygdsförenings lada och campingen.

Odla din egen mat– Tanken är att det här ska vara en mötesplats där Ockelbobor, studenter och nyanlända svenskar kan träffas och odla och utbyta erfarenheter. Så det här har en viktig social funktion, samtidigt som det är viktigt inte minst för klimatet. Och så ger det människor chansen att få vara ute och jobba och odla sin egen mat, säger Tove Lindström.

Området kommer att delas upp i mellan 25 och 40 kolonilotter.

– Hur många lotter det blir, det beror på hur många som är intresserade, säger Tove Lindström.

Invigs 17 april

Studenter på trädgårdsmästarutbildningen som drivs av Wij Trädgårdar i samarbete med Högskolan i Gävle, kommer att anlägga ett torg på området. Allt annat jobb kommer att skötas ideellt av medlemmarna i föreningen. Projektet kommer att invigas 17 april under den sista dagen av Framtidsveckan.

Stanley Lenell jobbar som diakon i Ockelbo församling. Bland de nyanlända svenskar som han kommer i kontakt med genom kyrkans verksamhet, finns det ett intresse för att odla.

– Projektet är jättepositivt. I den grupp som läser svenska för invandrare som vi har kontakt med, finns det två äldre män från Eritrea som gärna skulle vilja få komma i gång och odla. De har jobbat med jordbruk i hemlandet. Vi kommer att hjälpa dem att komma i gång med det i år, antingen genom kolonilotterna eller på något annat sätt, säger han.

Mer läsning

Annons