Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här passar vindkraft bra

/
  • VINDKRAFT. Länsstyrelsen har godkänt 65 vindkraftverk sydväst om Jädraås. Men bäst lämpar sig Älvkarlby kommun för vindkraften.

Gästrikland beskrivs ofta som blåsigt. Så blåsigt att Energimyndigheten bedömer området som särskilt lämpligt för elproduktion från vindkraft.

Bäst passar Älvkarleby kommun som kommer på en femteplats i hela riket. Ockelbo och Gävle rankas som 15:e respektive 17:e bästa kommun för vindkraft.

Annons

Huvudkriteriet för att en kommun ska vara väl lämpat för vindkraft, och gå under benämningen riksintresseområde, är förstås att det är ordentligt blåsigt. Medelvinden ska vara lägst 6,5 meter per sekund på 71 meters höjd (över nollplansförskjutningen) över land och hav.

Femma i landet

I Älvkarleby lämpar sig 11,7 procent av kommunens yta för elproduktion från vindkraft och därmed rankas kommunen som den femte bästa i landet, enligt vindkraftbolaget 02:s ranking (som är gjord utifrån de olika områdena som har angivits som riksintresse).

– Vi har haft mycket förfrågningar från företag som vill etablera vindkraft här i vårt område, berättar kommunens bygg- och miljöchef, Anna-Karin Jakobsson.

Fem verk ger el till bruket

I dag producerar fem vindkraftsnurror på Stora Ensos område el till bruket, men än dröjer det innan fler snurror kommer i gång.

– Ja, vi måste först ta fram en fördjupad översiktsplan och den har vi inte ens börjat med, säger Anna-Karin Jakobsson och konstaterar att det återstår en hel del arbete innan det blir någon park i Älvkarleby.

Godkänns för 65 vindsnurror

Ockelbo däremot, som ligger på en 15:e plats av landets kommuner i rankingen, har redan fått länsstyrelsens godkännande för 65 verk fördelat på tre parker sydväst om Jädraås.

På måndag förväntas också Kommunfullmäktige bifalla Bergvind Lingbos ansökan, som länsstyrelsen remitterat till kommunen, om att uppföra 56 verk i Lingboområdet.

Ockelbo kommun har dessutom godkänt bygglovsansökningar för ett tiotal andra vindkraftverk inom kommunen men exakt hur många snurror som är på gång kan man inte svara på.

– Nej, eftersom kommunen godkänner ansökningar om enstaka verk, medan det är länsstyrelsen som, efter samråd med kommunen, tar beslut om vindkraftsparker, säger Ockelbo kommuns bygg- och miljöchef Mikael Elmersjö.

Mer läsning

Annons