Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund dödad av varg?

En stövare blev med stor sannolikhet dödad av en varg i skogarna utanför Åmot i måndags morse.

Annons

Hunden hade drev på en hare när skallet tystnade och en stund senare hittade jägaren hundens kvarlevor och halsband på en blodig plats.
Hunden och jägaren var ute på harjakt vid Stora björnmossen, sydväst om Åmot, i måndags morse. Under förmiddagen tystnade hundens drevskall och kring elva på förmiddagen fann jägaren hundens halsband och rester av tarmar och strupen från hunden.


Länsstyrelsens rovdjurshandläggare kallades ut till skogen och med hjälp av spårhundar och jägaren sökte man efter hundens kvarlevor, och vargen, hela eftermiddagen i måndags. Vid niotiden på kvällen fick sökandet avbrytas utan resultat.
Att det var en varg som låg bakom attacken på stövaren är Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, tämligen säker på.
– Jägaren skymtade vargen strax efter att hundens skall tystnade och en rovdjurshandläggare såg vargen i det aktuella området i måndagskväll, berättar Hansson.
– Vi har också tagit reda på hår och blod vid platsen där vi tror att hunden blev attackerad, berättar Daniel Hansson som även ägnade tisdagen åt att söka efter hundens kvarlevor tillsammans med hundägaren.

Viktigt hitta hundens kropp
Att hitta hundens kropp är viktigt för att kunna fastställa vad som hände och hur attacken gick till.
I går hittade man spillning som ska skickas i väg på analys men fortfarande är hundens kropp inte upphittad.
Under sommaren ansökte en privatperson om skyddsjakt på en varg som hade setts vandra omkring i byn i Åmot. Då blev det avslag från länsstyrelsen och Daniel Hansson menar att de inte vet om det är samma varg.
– Nej det kan vi absolut inte vara säkra på, men analysen av spillningen kan tala om vilken vargindivid det rör sig om, säger Hansson.
I byn är man orolig efter måndagens överfall.
– Det är många jägare som inte vågar släppa sin jakthund i skogarna. Och folk vågar inte ut och plocka bär hur som helst, berättar jägaren Sören Sundqvist som bor i Åmot.

Sorgearbete
För Sörens jakthund Barro blir det ingen jakt i år.
– Nej, han är visserligen en jakthund, men jag vill inte gärna att han ska bli vargmat, han är ju som en familjemedlem, säger Sören och tycker att länsstyrelsen borde ändra sitt beslut och tillåta skyddsjakt på varg.
– Men vi har inte funderat på det alls, var energi har lagts på att hjälpa jägaren i sorgearbetet. Och att säkra så mycket fynd som möjligt på platsen, konstaterar Daniel Hansson på länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons