Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare missade hjärnblödning

Trots att patienten misstänktes ha fått en allvarlig hjärnblödning reagerade inte läkaren – i stället var det sjuksköterskorna på hälsocentralen som fick ringa efter ambulans.

Nu har landstinget vänt sig till Socialstyrelsen för att varna för hyrläkaren.

Annons

Läkaren har vid ett par tillfällen varit inhyrd på olika hälsocentraler i länet. I Ockelbo reagerade dock personalen på hans sätt att hantera patienter, i synnerhet en akut sjuk patient som kom in till hälsocentralen förra året.

Trots att patienten var väldigt dålig och man kunde misstänka stroke reagerade läkaren knappt. Det uppges ha dröjt 40 minuter innan han tittade till patienten första gången och ytterligare 1,5 timme innan han kom tillbaka. Då hade sjuksköterskorna redan tröttnat och ringt efter ambulans.

Det visade sig senare att patienten drabbats av en allvarlig hjärnblödning och att läkarens agerande fördröjde behandlingen.

Efter detta gick hälsocentralen igenom samtliga patienter som läkaren haft hand om under sina två veckor och man hittade fler mindre allvarliga avvikelser. I de fall där det fanns frågetecken fick patienterna komma tillbaka på besök hos en annan läkare.

Och nu har landstinget anmält läkaren till Socialstyrelsen för eventuellt riskbeteende.

– Vi har frågetecken kring hans beteende. Det kan ha varit en tillfällighet, han kan ha haft en dålig vecka hos oss eller så har han ett dåligt beteende, säger Börje Svensson som är chefsläkare inom primärvården.

Eftersom det handlar om en läkare som flyttar runt och bara arbetar några veckor på varje ställe kan det vara svårt att hinna upptäcka eventuella brister – men nu kan Socialstyrelsen agera om fler landsting visar sig ha liknande erfarenheter.

– Är det bara en tillfällighet händer inget mer. Men det vore hemskt om han ställer till med något någon annanstans utan att vi sagt till om det, säger Börje Svensson som samtidigt vill betona att de allra flesta hyrläkare är mycket kompetenta.

Mer läsning

Annons