Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på signalerna vid dödsolyckan

Ett par i 80-årsåldern från Ockelbo omkom när deras bil blev påkörd av ett godståg söder om Ockelbo 15 april. Nu visar Trafikverket och polisens utredningar att det inte var några fel på ljud- eller ljudsignalerna vid järnvägsövergången eller något fel på bilen som orsakade olyckan.

Annons

– Polisen har utrett olyckan och vi har undersökt bilen och vi har inte hittat något fel på den. Trafikverkets utredning visar att det inte var något fel på vare sig ljud- eller ljussignalerna. Vi vet inte vad som orsakade olyckan, men troligen uppfattade inte föraren att tåget kom, säger Göran Olsson, trafikutredare på polisen i Gävle.

Inga bommar

Olyckan skedde vid en järnvägsövergång där det fanns ljud- och ljussignal, men inga bommar. I Trafikverkets utredning uppges den direkta orsaken till olyckan vara att föraren inte uppmärksammade att ljud- och ljussignalerna varnade för att ett tåg var på väg.

Möjliga orsaker

En tänkbar bidragande orsak som tas upp i utredningen är solens läge vid tidpunkten för olyckan. Solens läge rakt i söder kan ge reflexer i bilrutan, som gör det svårare att upptäcka ljussignaler om bilen kommer från norr och svänger.

En annan möjlig bakomliggande orsak är att plankorsningens utformning i förhållande till länsväg 272. Vid rött ljus det finns inget utrymme mellan länsväg och järnväg för bilar som svänger från länsvägen.

För att minska risken för olyckor föreslår utredaren till Trafikverket att plankorsningen byggs om med magasineringsmöjlighet för väntande bilar eller att korsningen flyttas till ett nytt läge.

Mer läsning

Annons