Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget organiserat hat mot varg i Ockelbo

/
  • Varg. En kvinna i Ängelholm har reagerat på hur två vargar dödats i Ockelbo kommun. Efter ett brev till kommunledningen svarar nu kommunalrådet Magnus Jonsson på hennes frågor.

Vilken inställning har Ockelbo som kommun till varg?

Det undrar en kvinna i en skrivelse till kommunledningen.

– Jakt är en livsstil i Ockelbo, men kommunens inställning till varg följer förstås våra lagar, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

Annons

Kvinnan som bor i Ängelholm har upprörts efter att ha läst i Arbetarbladet om vargtiken som dödades på sjön Fansen samt vargen som sköts ihjäl av en jägare för att skydda sin hund tidigare i höstas.

”Självklart börjar jag undra som händer i er kommun vad det gäller vargen i er fauna. Finns det någon form av organiserade hatbrott mot vargen? Hur är er inställning till vargen?”, undrar kvinnan.

Kommunchefen Lars Sjödin svarar i ett brev att någon organiserad form av hatbrott mot varg inte finns i kommunen och att de fall kvinnan hänvisar till är frågor för polismyndigheten.

– Vår inställning till varg är att man lokalt ska få fatta beslut om skyddsjakt när ett djur börjar bete sig onormalt, oavsett om det är elefanter eller vargar, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S) och fortsätter,

– I övrigt följer kommunens inställning till varg de lagar som finns. Jag slår helt i från mig att det skulle finnas någon organiserad hatbrottslighet mot varg.

Kvinnan undrar också vilken kunskap om varg som skolorna i Ockelbo för vidare till eleverna.

– Jag utgår ifrån att allt vi lär ut följer den svenska grundlagen, i alla ämnen, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons