Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte aktuellt bussa Ockelbobarn till byskolorna

Anna Schönning (S), Ockelbos högsta ansvariga skolpolitiker, är fortfarande förtegen om sin personliga uppfattning om byskolorna.

– Nu har båda majoritetspartiernas medlemmar sagt sitt och då är det så, säger hon.

Annons

En arbetsgrupp bestående av både politiker och tjänstemän stod bakom skolutredningen om bland annat byskolornas framtid. Men gruppens slutgiltiga förslag, som innebar att byskolorna skulle läggas ned av pedagogiska skäl, var endast undertecknad av förvaltningschefen Lotta Wennlund.

– Det var ett rent tjänstemannaförslag, säger Anna Schönning, utbildnings- och kulturnämndens ordförande och en av Socialdemokraternas två representanter i gruppen.

Hon anser inte att politikerna i utredningsgruppen i något skede tagit ställning mot byskolorna.

– Vi sade att vi måste ut och dialoga innan vi kunde fatta något beslut. Och när vi gjorde det visade det sig att det fanns ett väldigt starkt motstånd. Nu har också båda majoritetspartierna medlemmar sagt sitt och då är det så.

– När medlemmarna sagt sitt så är det så.

Anna Schönning är däremot tydlig med att utbildningsnämnden nu får ett mycket stort ansvar för att se till att eleverna i byskolorna, trots litenheten, får samma kvalité på undervisningen som andra.

– Alla barn ska ha samma förutsättningar och det är vi skyldiga att ge dem.

Men att bussa ut barn från Ockelbo för att fylla upp byskolorna kan inte bli aktuellt.

– Det är inget alternativ. Enda sättet sätt att få fler barn i byskolorna är att jobba för ökad inflyttning till Lingbo, Åmot och Jädraås.

Mer läsning

Annons